Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

BlitzWolf BW-FYE7 – egy promóció nélküli teszt

Amikor valaki meghallja, hogy Blitzwolf – általában éppen egy bluetooth rendszerű fülhallgató vagy vezeték nélküli töltő jut sokaknak eszébe. Nem csoda, hiszen eddig közel 9 típusú vezeték nélküli fülhallgató terméket dobtak piacra, mely hazánkban is nagy sikert aratnak. Bár számos teszt szerint óriási, hogy ilyen nyomott áron mennyit tud, azért a hátrányokról is illene beszélni. Ezekről általában nem esik szó, igaz „promóciós” tartalom esetén nem mindent lehet hangoztatni.

Csomagolás, doboz tartalma

Személyes véleményem szerint a doboz nem jelent semmit és a gyártóknak nem arra kell koncentrálni, így tett a BlitzWolf is ezen eszköz tekintetében. A doboz egy könnyed, egyszerű kemény karton, csúszós nyomtatott fólia bevonattal. Sok információt nem találunk rajta, kizárólag a „BW-FYE7” – tehát az eszközünk típusát, illetve a BlitzWolf feliratot. Hátoldalon egyéb apró információk vannak felénk csepegtetve, mégpedig:

  • Támogatott Bluetooth 5.0
  • 50mA akkumulátor a fülhallgatókban
  • 500mA akkumulátor a töltődobozban
  • Lejátszási idő: 6 óra

A doboz tartalma sem rejteget sokat.

  • fülhallgatópár – dobozkájával
  • 3 féle méretben a fültappancs
  • MicroUSB kábel
  • használati útmutató
  • garanciapapír

Utóbbira különösebben nem lesz szükség, ha rendelésünk Aliexpress-en vagy egyéb oldalról történt. Ha valaki viszont hiányolná a töltőfejet, akkor el kell keserítsem – semmi oka a panaszra, hiszen ez nem „környezetvédelmi” okok miatt vették ki, hanem már a legelső verzió óta nem kapható hozzá töltőfej. Számítógépről, laptopról vagy bármilyen USB töltőfejről, amelyen megtalálható USB-A aljzat – könnyedén feltölthetjük.

Doboz tartalmának hatása

Az USB kábel közepes kategória, de amire kitalálták arra elég. Ezt nem fogjuk tépkedni, így simán 3-5 évet kibírhat. A fülhallgató doboza tényleg olyan, mint egy kis ékszerdoboz.

Szépen néz ki, letisztult a felülete és végre kapott külső akkumulátor visszajelzést a töltődobozról – amit úgy érünk el, ha a kis „ékszerdobozunkat” becsukjuk. A fülhallgatók alakja elsőre fura, de fülbe helyezve elég kényelmes – erről viszont később ejtenék szót. Ergonómiában toppon jár a termék nincs is gondom vele.

Használatba vétel

Az „ékszerdobozból” való kivétel kicsit már megpróbáltató lehet. A dobozt könnyedén kinyitjuk, viszont mikor a fülhallgatókat szeretnénk kivenni, akkor történhetnek balesetek – így csak óvatosan. A fülhallgató alakja miatt előre kell billenteni kiemelésnél, különben elakad és könnyedén kicsúszhat kis mérete miatt az ujjaink közül. Nem utolsó sorban csak két kis ujjunkkal tudjuk megfogni. Akinek óriási ujjai vannak, mint például nekem – nehezebb a kivétel.

A dobozkát kinyitva azonnal tudunk kapcsolódni a fülhallgatónkra, amely az esetek többségében automatikusan meg is történik, ha már párosítottuk és a bluetooth is be van kapcsolva a telefonunkon.

A fülhallgatókat visszahelyezve, majd a dobozkának a tetejét lecsukva elindul a töltés és automatikusan lecsatlakozik a telefonról. A doboz tetején ekkor pirosan világítani fog a töltés jelzés a kis fülesünkön. A teteje átlátszó, így nagyon ergonómikus hatást kelt az egész. Ha teljesen feltöltött, akkor kialszik. A készülékház elején 4db kis led jelzi a dobozkánk töltöttségét.

Kommunikáció stabilitása

Két készülékkel próbáltam. Egy Huawei Mate 20 Pro és Huawei P30 Pro a tesztalany. Mindkettőn stabilan működött és nem dobálta el a jelet, ha a készüléknél nem voltak blokkoló tényezők. Ezt úgy értem, hogy például asztalra elhelyeztem a telefont és az adott szobában közben fel alá járkáltam.

Nadrág zsebében hordva a telefonunkat már más kérdés. Ott tapasztaltam néha hangátviteli problémákat. Nem is a csúszással volt a gond, hanem szakadozott a jel – tehát konkrétan 1-1 másodpercre a hang is eltűnt. Elég kellemetlen a történet ezzel kapcsolatban.

Hang minősége

Mihez hasonlítanám? Nem tudom. A termékinformációban „Double Dynamic Driver” szerepel. Leírás szerint ez óriási hangminőséget nyújt, hisz 20Hz-20Khz frekvenciatartományban dolgozik 16Ohm impedanciával és 97dB erősséggel. Számokban első oszályúnak tűnik, de egy korábbi típusú BW-FYE5 – amiben nincs dual driver jóval erősebben szól és kényelmesebb hangzása van a fülnek. Ebben a BW-FYE7 tesztkészülékünkben inkább kizárólag a középtartomány dominál. Nincs erőteljes mély és erőteljes magas, de még lágynak sem mondható egyik sem. Nagyon befeszül a középtartományba, emiatt talán kicsit zavaró lehet zenehallgatás közben. PowerAmp EQ segítségével kicsit javíthatunk a helyzeten, ettől függetlenül kiemelkedő hangzást nem tudunk csiholni belé. Hangerő megint egy olyan tényező, amire azt mondom: elfogadható. A fentebb írt FYE5-nél jóval dominánsabb a hangerő, azaz erőteljesebb – hangosabb, míg ebben a modellben a 100% hangerő inkább 70%-nak felel meg. Igaz itt nem fog semmilyen recsegés történni, bírja amennyit maximálisan nyújt – hozza is.

Mikrofon minősége

Igen, ez is található benne, így hívás esetén nem kell előkapnunk a telefonunkat. A fülhallgatón van gomb, amellyel fel tudjuk venni a hívásokat. A mikrofon minősége elfogadható, a túl oldalt lévő személy szépen hallja a mondandónkat – igaz kültéren kicsit más a helyzet. Zajszűrés nincs benne, így a forgalom hangja elég erőteljes lesz. Ettől függetlenül használható, nem annyira „gáz”.

Sapkával vigyázni

Alapvetően szépen beleilleszkedik a fülbe, viszont tél van és én személy szerint használok sapkát. Eddig kétszer sikerült kivernem a fülemből a fülhallgatót egyik oldalt, mikor levettem a sapkát a fejemről. A készülék valamennyire kilóg a fülből és a fura alakja miatt nem is simul rá teljesen az arcunk felé – így hangyányit kifelé állhat – ahogy esetemben is. Megint csak a BW-FYE5-höz tudnám hasonlítani, mivel az méretileg elsőosztályú – szépen belesimul a fülbe és sehogy nem bírod onnan kibillenteni.

Akkumulátor

A fülhallgatóink összesen 50mAh kapacitású akkumulátorral rendelkeznek, míg a készülékház 500mAh-val. Ez jól hangzik, hiszen számolgatunk a 10db töltésciklus jön ki, így akár 60 órával is számolhatnánk. Ez viszont közel sincs így. A fülhallgatók egy töltéssel 60% hangerőn (YouTube) körülbelül 3-4 órát bírnak – ez nyilván változik annak függvényében, hogy milyen távol van a telefontól és mennyire stabil a kapcsolat. A dobozkával nagyjából háromszor, esetleg négyszer tudjuk teljesen feltölteni.

Ez annyit jelent, hogy mindent egybe véve nagyjából 12-16 óra hozható ki a dobozkával együtt. Ez szerintem teljesen jó, nálam jobb esetben hetente van töltve, hiszen napi 1-2 órában kimerül a használati szokásom. A töltési idő változó. Nálam csutkára sosem merült le az ékszerdoboz, viszont megközelítőleg 3 óra alatt teljesen feltölt. A bemeneti töltési feszültség és áram: 5V 0,3A – így érhető. Ha kérdeznétek – használható-e 5V 1A vagy 5V 2A töltőfejjel, akkor a válaszom igen. A töltőfej ennyit képes leadni maximálisan, a készülék pedig csak 0,3A tud felvenni. Bátran. A fülhallgatók a dobozban teljes lemerülés esetén közel 2,5-3 óra töltést igényelnek.

Mennyire lesz tartós?

Nos, ez sok mindentől függ. Sajnos a BW-FYE5 termékem 9 hónapos használat után úgy gondolta beadja az unalmast, legalábbis a jobb oldala. Egyik napról a másikra már nem kapcsolt be. Mint kiderült az akkumulátort megpúposodott és „kuka” lett. Csere alkatrész ezekhez a termékekhez nem lesz, meg a javítása is bonyolult. A tartósságról annyit, hogy maximum 2-2,5 évre tehető, de az valóban maximum annyi.

Ár

Csehországi raktárból Aliexpressen 9500Ft-ért vásároltam. Ez még elfogadható ár és tükrözi a főbb előnyöket és hátrányokat. Körülbelül ennyi pénzért, pont a leírtakra és tapasztalatokra számítottam. Ez szerintem így van jól. Ha keresel egy olcsó vezeték nélküli fülhallgatót napi vagy heti több napi használatra, akkor tudom ajánlani. Viszont, ha számít a hangminőség, stabilitás és tartósság, akkor ez nem a te terméked lesz, onnantól érdemesebb egy 25-35 ezer forintos Sony-nál vagy 60-100 ezer forint körüli Sennheisernél nézelődni.

Összegzés

Szerintem másról nem is érdemes beszéni. Ami a lényegesebb információ, azt össze is foglaltam. Pozitívumként az ergonómiát, az árát és használhatóságát venném elő, hátrányként pedig a tartósságot, a stabilitást és hangminőséget. Utóbbi 3 persze elfogadható, ennyi pénzért meg főleg.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}