Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Beszünteti a Canonical az Unity fejlesztést, GNOME-val jön az Ubuntu 18.04

GNOME-val érkezik a jövő évben megjelenő Ubuntu 18.04 LTS az Untity helyett - jelentette be blogján az operációs rendszert fejlesztő cég, a Canonical. A cég a lépést azzal indokolta, hogy a felület fejlesztése túl sok időt és energiát vett el a többi fejlesztés elől. A fejlesztés megszüntetésével az azt fejlesztő programozók IoT ("dolgok internete") és a felhős szolgáltatások újításán fognak dolgozni. 

Az Unity első, 7-es verziója 2010-ben, lassan 7 éve indult el útjára, hogy az addig használt GNOME felületet az Ubuntuban saját fejlesztésű ablakkezelőre cserélje. Bár a felület kezdeti fogattatása vegyes volt, az évek során az Unity 7 egyre jobbá vált.

A megjelenése óta a Canonical sok irányban kísérletezett a felület jövőjét illetően: 2012-ben láthattuk az Unity for Ubuntu TV-t, majd megkezdődött a mobilon és tableten már most is használt Unity 8 fejlesztése. Ez utóbbi már jóideje az asztali Ubuntu-nak is az alapértelmezett felülete kéne legyen, de több csúszás után végül a nemsokára megjelenő Ubuntu 17.04-ben találkozhattunk volna vele először, de mint csak az Unity 7 mellett elérhető másodlagos ablakkezelő.

A bejelentés kitér arra is, hogy a lépéssel az Ubuntu-s telefonok és tabletek támogatása és fejlesztése is megszűnik, így a TV-s platform után a Canonical ezekről az eszközökről is lemondott. Az Unity 8 fejlesztése már most, az Unity 7-é viszont csak az Ubuntu 18.04 LTS megjelenésével, tehát nagyjából 365 nap múlva fog megszűnni.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}