Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Az USA betiltaná a cserélhetetlen akkumulátoros eszközök árusítását

Legalábbis egy, az elektronikai eszközök javításának megkönnyítéséről szóló törvényjavaslat szerint, mely eddig könnyen vette az akadályokat a washingtoni törvényhozásban.

A törvénnyel elsősorban a mobilgyártóknál mostanában bevett gyakorlatnak számító javíthatatlanságot, és az új készülékekre való kényszerítést akarják megszüntetni.

Ennek érdekében - ha elfogadják a törvényjavaslatot - 2019-től kezdődően Amerikában megszüntetik az olyan elektronikai eszközök értékesítését, amelynél tervezés során megnehezítették a diagnosztikai funkciókhoz való hozzáférést vagy márkaszerviztől független szakember számára elvették az eszközjavítás lehetőségét. Az akkumulátor cserélhetősége érdekében pedig az eszköz elemeit úgy kell a tervezés során elhelyezni, hogy azok ne akadályozzák annak eltávolítását.

Az Amerikai Egyesült Államokban egyébként már jelenleg is 12 államban van érvényben törvény, amelyek megakadályozzák, hogy a vállalatok javítási monopóliummal rendelkezzenek, megkövetelik az elektronikai eszközök javítási információiknak elérhetővé tételét, és az alkatrészeket árulniuk is kell.

Ezenkívül megakadályoznák a gyártók számára az olyan szoftverzárak használatát, melyek megakadályozzák a javítást, vagy az utánagyártott alkatrészek használatát.

Kiemelték azt is, hogy különösen az Apple telefonoknál ragasztják be úgy az akkumulátort, hogy az céltudatos próbálkozásnak tűnik a telefon javíthatóságának ellehetetlenítésére.

A törvényjavaslat többek között annak a hatására született meg, hogy a tavalyi év végén az Apple megerősítette a tényt, hogy lelassítja a régebbi akkumulátort tartalmazó iPhone készülékek processzorsebességét. Bár ez a teljesítménycsökkenés az akkumulátor cseréjével megoldható, de az Apple csereprogramjára több mint egy hetet kell várni, aki pedig otthoni cserével próbálkozna, annak a cég nem segít, sőt a vállalat ellenzi a telefonok harmadik fél általi javítását.

Nem meglepő módon több tech vállalat is ellenzi a fogyasztóvédelmi törvényjavaslatot. A hónap elején 14 különböző tech-kereskedelmi csoport levélben lépett fel a törvényjavaslat ellen, illetve további cégek, köztük többek között az Apple, Microsoft, Verizon, Comcast, Electronic Arts is ellenzi azt. Szerintük a vásárlók saját elektronikájuknak a javítása biztonsági és cyberbiztonsági veszélyeket rejt magában. A technikai információk nyilvánosságra hozása esetén a bűnözők könnyebben megkerülhetik majd a biztonsági védelmeket, és károsíthatják a termék tulajdonosát, illetve mindenkit, akivel az eszköz egy hálózaton van.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}