Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Az Egyesült királyság is kitiltja egyes repülőjáratokról a Notebook-okat

A brit kormány korlátozza bizonyos elektronikus eszközök fedélzeti szállítását egyes országokból brit repülőterek felé tartó polgári repülőgépeken. Az intézkedést nem sokkal a hasonló amerikai lépések bejelentése után ismertette a Downing Street szóvivője.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese kedden közölte: az új repülésbiztonsági rendelkezés értelmében "normál méretű" mobiltelefonnál nagyobb elektronikus berendezések nem vihetők fel az utaskabinba a Törökországból, Libanonból, Jordániából, Egyiptomból, Tunéziából és Szaúd-Arábiából Nagy-Britanniába induló járatokon.

A kormányrendelet alapján csak olyan elektronikus eszköz szállítható az ezekből az országokból brit célállomások felé felszálló gépek fedélzetén, amelyeknek hosszúsága nem haladja meg a 16 centimétert, szélessége a 9,3 centimétert, vastagsága pedig a 1,5 centimétert.
Az ennél nagyobb telefonokat, laptopokat és táblagépeket az érintett országokból Nagy-Britanniába induló járatok csomagterében lehet csak elhelyezni.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a korlátozás a brit légitársaságok közül a British Airways, az EasyJet, a Jet2.com, a Monarch, a Thomas Cook és a Thomson járatait érinti.
A külföldi társaságok közül a brit kormányintézkedés a Turkish Airlines, a Pegasus Airways, az Atlas-Global Airlines, a Middle East Airlines, az Egyptair, a Royal Jordanian, a Tunis Air és a Saudia Nagy-Britanniába tartó járataira vonatkozik.

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta: brit repülőterekre az érintett országokból ezek a légitársaságok akkor közlekedtethetnek a továbbiakban is közvetlen járatokat, ha a kedden bejelentett brit kormányintézkedéseket érvényesítik.

A szóvivő nem említette, hogy mi az új korlátozó intézkedések elrendelésének konkrét oka. Kijelentette ugyanakkor, hogy Theresa May kormányfő az elmúlt hetekben számos olyan értekezleten elnökölt, amelyek témája a repülésbiztonság volt. A Downing Street illetékese szerint kedden is volt egy ilyen ülés, és az intézkedésekről ezen született döntés.

A szóvivő nem közölte egyértelműen azt sem, hogy a korlátozásokról az amerikai hatóságokkal összehangolt intézkedésként döntött-e a brit kormány. Úgy fogalmazott: London szoros kapcsolatban áll az amerikaiakkal, hogy a lehető legtisztább képet kapja az Egyesült Államok álláspontjáról.

Kedden, nem sokkal a brit intézkedések ismertetése előtt az amerikai belbiztonsági hatóságok terrorcselekmények veszélyére hivatkozva bejelentették, hogy tilos a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök felvitele a fedélzetre nyolc muzulmán többségű ország - Jordánia, Egyiptom, Törökország, Szaúd-Arábiá, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Marokkóés Katar - tíz repülőteréről Amerikába tartó repülőgépeken. Az amerikai korlátozás értelmében ezeken a járatokon sem fényképezőgépek, sem táblagépek, sem DVD-lejátszók, sem laptopok nem juthatnak fel az utastérbe.

Nem hivatalos brit médiaértesülések szerint az összehangoltnak tűnő brit és amerikai tilalmi lépések előzménye az a merénylet lehet, amelyet tavaly egy szomáliai utasszállító repülőgép ellen kíséreltek meg. A gép fedélzetén az eddigi vizsgálatok szerint egy laptopba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe, rést ütve az Airbus A321-es oldalán, de a pilótáknak sikerült a sérült géppel leszállniuk.  A merényletben a feltételezett elkövető meghalt, két utas megsérült.
Forrás: MTI

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}