Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

A mesterséges intelligencia már meg tudja mondani koronavírussal fertőzött-e

Az eredmények segíthetnek egy kényelmes szűrővizsgálati eszköz létrehozásában, így azok is könnyen tesztelhetik magukat, akik nem is gyanítják, hogy fertőzöttek.

A mesterséges intelligencia egy új szintre lépett, írja az MIT. Most már képes megállapítani a „köhögés” hangja alapján, hogy az vizsgált ember koronavírusos-e vagy sem. Ehhez pedig nem kell tünetegyütteseket produkálnia.

Az MIT kutatói elemezték az egészséges és koronavírusos ember köhögését, majd felületesen vizsgálták. A kutatásból pedig kiderült, hogy a tünetegyütteseket nem produkálók koronavírusos emberek köhögése teljesen eltér azokétól, akik nem fertőzöttek ezzel a vírussal. Az emberi fül ezeket a különbségeket persze nem hallja, így a mesterséges intelligenciát vonták bele.

A közelmúltban a IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology alkotott egy AI modellt, ami köhögés alapján megállapítja, hogy az egyén szenved-e komolyabb tüdőbetegsében vagy csak egyszerű megfázásban szenved. Ezt a felvételt egy sima mobiltelefonnal vették fel, majd elemeztették.

A kutatók több tízezer köhögési minta, valamint kimondott szavak segítségével alkották meg ezt a mesterséges intelligánciával ellátott analízist. Az „MI” 98,5% eredménnyel tudta megállapítani, hogy koronavírusos-e a „köhögő” személy, avagy csak sima megfázással küzd-e. Viszont, akire az „MI” azt mondta, hogy vírusos azok 100%-ban koronavírussal fertőzöttek voltak, pedig tünetegyütteseket nem tapasztaltak. Később egy laboratóriumi teszt ezt alá is támasztotta.

Az MIT csapata azon dolgozik, hogy ezt a funkciót beleépítsék egy felhasználóbarát alkalmazásba. Viszont először ezt az FDA által jóvá kell hagyni, de elfogadása után egy egyszerű és ingyenes használható előszűrőként is tudjuk majd alkalmazni.

A kutatók bíznak abban, hogy az alkalmazás segítségével visszaszorítható a járvány terjedése.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}