Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

3D és virtuális valóság Budapesten

Mi is a valóság? Október 21. és 27. között Budapesten könnyen szimulált környezetben, programozott emberek között találhadod magad, amelyben egyre nehezebben különböztethető meg a tény és a fikció. Minderre a Reality Research Festival-on lesz lehetőséged, ami városi játékokkal, kiállítással, filmvetítéssel, előadásokkal és gyerekprogrammal várja a 21. század technológiai újdonságai iránt érdeklődő közönséget.

A rendezvény célja, hogy művészeti, fejlesztői és kutatói szempontokból egyszerre mutassa be, hogyan működnek az olyan új technológiák, mint a kiterjesztett valóság (augmented reality - AR), a virtuális valóság (virtual reality - VR) vagy a kevert valóság (mixed reality - MR), illetve hogyan befolyásolják ezek a világ megismerését és feldolgozását - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál keretében a Crew nevű belga csapat sétáján egy speciális szemüveg segítségével a virtuális valóságban és egy valós városi térben egyszerre sétálhatnak az érdeklődők, a magyar Normal Vektor fiatal művészeinek projektje a város folyamatosan változó észlelésének különböző lehetőségeit mutatja be, a finn Reality Research Center és a német Invisible Playground együttműködésében szervezett Centre of Possibilities program pedig ötvözi a digitális platformok, a közösségi média és a városi játékok műfaját.

Ravasz Jonathan és Filip Ruisl előadást tart az építészeti rekonstrukció lehetőségeiről a virtuális térben. Az esettanulmány a VII. kerületben található, Pollack Mihály tervezte Makkhetes vendéglő, a mai Holmi-ház homlokzatát adja vissza az eredeti terveknek megfelelően a kiterjesztett valóság alkalmazás segítségével.

Egy másik projektben Pribék Gábor és Kolozsvári Lajos a Szabadság tér hangjait rögzíti és alakítja zenévé. A kísérleti zeneművet egy 3D térképpel és GPS nyomkövetővel rendelkező okostelefonos alkalmazás segítségével "járhatják be" a téren az érdeklődők.

A fesztivál központi helyszínének számító Kubik Coworking Iroda Jászai Mari téri bemutató termében magyar alkotók a 3D-s és szintetikus világok tervezésének területén végzett kísérletei lesznek láthatók. A Neuro Gym csoportos kiállítás többek között Jelena Viskovic, Páll Tamás, Kim Leigh Pontin, Fridvalszki Márk, Pribék Gábor, Csiszár Mátyás és Kovács Zoltán, valamint Kovács Gergő munkáit mutatja be. A tárlat a fesztivál teljes ideje alatt látogatható lesz.

A fesztivál elméleti felvetéseit szombaton egy egész napos előadássorozat meghívott szakértői veszik sorra, a Toldi Klubban október 26-án pedig a Crosstalk Video Presentation mutatja be a Metahaven holland design stúdió új filmjét, a Valóságos Egek (Information Skies) című pszichodrámát a virtuális valósággal teljesen átszőtt jövőről. A magyar nyelvű és magyar főszereplővel, Dávid Georginával készült 26 perces videót a Metahaven egyik alapítója, Daniel van der Velden vezeti fel.

A gyerekeknek is készültek izgalmas programmal a szervezők szombaton, a Kubik Coworking Irodában, ahol a Makerspace közösségi műhely, a modern technikai eszközök használatát célzó készségfejlesztést ötvözi kézzel fogható építőelemekkel, a népszerű videójáték, a Minecraft 3D-s mechanikájának segítségével.
Forrás: MTI, Reality Research Festival

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}