Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Szoftver

Multimédia egyszerűen - Kodi

Médialejátszásra rengeteg program áll rendelkezésünkre, mind PC-re, viszont kevés olyan akad, ami egyszerűen vezérelhető, könnyen személyre szabható, szinte bármire elérhető, ráadásul kedvenc tartalmainkat is már a programon belül kereshetjük meg. A Kodi, régebbi nevén Xbmc viszont tudja mindezeket! A program többek között Windowson, Linuxon, Androidon, vagy Raspberry Pi-n is futtatható, sőt külön 64bit-es operációs rendszer formájában is elérhető Kodibuntu néven.

Első lépések

A program telepítése és elindítása után egy áttekinthető kezdőképernyő fogad minket. A program működésének talán egyetlen nagyobb hibája, hogy nem mindig a megfelelő nyelven indul el, de a beállításokban könnyen átállíthatjuk magyarra a programot (system - international - language).  A menüpontok nevei egyértelműek, zenék, videók, képek és rendszer menüpont lesz számunkra a legfontosabb. Előbbi három a szórakoztatásért, utóbbi pedig a személyre szabásért felel. Bár a program önmagában is sokat tud, mégis kiegészítőkkel lehet leginkább kihasználni lehetőségeit. 

Kiegészítők

 

Bár már alapértelmezetten sok hasznos kiegészítő közül válogathatunk, melyek segítségével akár OneDrive, Google Drive vagy Dropbox tartalmainkat is elérhetjük, mégis érdemes alapértelmezetten nem megtalálható bővítményeket is felvenni a listára. Ezek közül számunkra az ezen a linken letölthető tároló tartalma a legizgalmasabb. A zip letöltése, és programban az add-ons résznél hozzáadjuk a tárolót a programhoz, akkor máris elérhető egy tucat, magyar vonatkoztatású kiegészítő: Közszolgálati csatornák online adását nézhetjük, Videa-n, YouTube-n böngészhetünk, moovie.cc, mozicsillag és más hasonló oldalak tartalmait érhetjük el. Ezen kívül még az alapértelmezett bővítmények között elérhető egy MovieShark és Exodus+, melyek segítségével szintén filmekhez juthatunk hozzá. 

Használat

Miután feltelepítettük a számunkra szükséges kiegészítőket, használatba is vehetjük a program lehetőségeit! Képeknél elérhető diavetítés funkció is, és a helyi fájlok mellett - megfelelő kiegészítőkkel - a felhőben tárolt fájlokat is viszonylag gyorsan jeleníti meg. Mindeközben zenék vagy rádióadók háttérben történő lejátszása is támogatott. Videók menüpontban sajátjaink mellett a frissen telepített kiegészítőinkkel élő tartalmakat és filmeket is leérhetünk. Ráadásul az Exodus+ kiegészítő több mint 30 magyar és külföldi filmnézős oldalról képes tartalmakat megjeleníteni, így könnyen megtalálhatjuk a filmek legjobb elérhető minőségét is. 

Video-lejátszáshoz feliratokat adhatunk hozzá és elcsúsztathatjuk azokat, módosíthatjuk a lejátszás sebességét, sőt mindezek mellett a program billentyűzettel, távirányítóval, vagy akár a telefonunk segítségével is könnyen vezérelhető.

Megjelenés

A program alapértelmezett megjelenése mellett több téma is elérhető, melyek többsége nagyon sokféleképpen finomhangolható.  A kezdőképernyő menünek módosítása mellett a megjelenő részleteket, a listázások stílusát is módosíthatjuk.

Ha mindez még nem volna elég, a program képes több felhasználó beállításait is tárolni, képes TV-tunerek vezérlésére, melyekhez epg, az az elektronikus műsorújság információit is meg tudja jeleníteni. 

Mindezeket összefoglalva a Kodi Multimédiás tartalmak vezérlésében szinte utolérhetetlen, ezen a téren ennyi funkciót nem sok más platform tud felmutatni, így mindenkinek ajánlott a letöltése és kipróbálása.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}