Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Szoftver

Diavetítés Online, de mivel?

Szeretnél egy látványos vetítést készíteni? Viszont nem szeretnél ehez programot letölteni? Esetleg a végeredményt is a weben akarod megosztani? Nos, akkor alapvetően 4, a sima képek és szövegek egymás után bedobálásánál többet igérő szolgáltatás létezik: PowerPoint online, az ehhez nagyon hasonló Google Diák, a Microsoft új szolgáltatás a Sway, és a magyar fejelsztésű Prezi.

Legegyszerűbb dolgunk a Google Diák és a PowerPoint online összehasonlításánál van: Szinte ugyanaz a kettő, a Microsoft féle megoldás - meglátásom szerint - áttekinthetőbb, viszont a Google prezentációs szolgáltatásában kicsit több lehetőség van, és itt könnyű az elemeket kijelölni és mozgatni, a Microsoft-os megoldással ellentétben. De akkor nézzük is sorban a dolgokat: 

Első benyomások 

PowerPoint, prezi és a Sway kezdőlala is áttekinthető, és szinte mindhárom lapon ugyanazokat érjük el: Utolsó munkáink, új elkezdése.. Google Diáknak ezzel ellentétben nincs főoldla, csak a Google Drive-ból érhető el. Kezdjük is el a munkát: Válasszunk egy új sablont, és indul a móka! Vagy is a legtöbb helyen indul, de a Prezi-nél egész más kép fogad, mint amit vártam volna: A lejátszóval ellentétben a szerkesztőhöz még mindig Flash kell. Engedélyezve a futását viszont rájöhetünk, hogy érthető, miért Flash-ban van megírva: Ezt HTML5-ben megoldani, úgy hogy minden böngészőn fusson elég nehézkes vona. 

Szerkezgessünk! 

Mi sem természetesebb annál, hogy a 3 - vagy is 4, de valahogy a Google Diák-at kifelejtettem - szolgáltatás összehasonlításáról csinálunk bemutatót. PowerPoint-al kezdtem: Írja be a címet, és az alcímet. Sablon miatt tulajdonképpen kész is vagyunk. Ez könnyű volt!

Sway alatt kicsit más a helyzet: Cím begépelése még adja magát, de hova jön az alcím?? 4-6 perc keresgélés után rájöttem: Sehova, sima szövegdobozba kell ezt beírni. Aztán majd ő valahova beteszi - vagy legalábbis akkor én ezt gondoltam, most a cikk végére tudom, hogy alap csoportosításokat lehet csinálni, és akkor csak a csoporton belül teszi odal, ahova éppen akarja. De lagalább nem új oldara kerül az alcímünk!

Prezi ezek után gyerekjáték volt: Cím adja magát, és valamelyik üres helyre kattintva újabb szöveget is lehet írni, majd méretezni, áthelyezni. Itt is megvolnánk. Google Diák pedig ugyanaz mint a PowerPoint, így inkább menjünk tovább! 

Képek, multimédia 

Mind a négy szolgáltatás alatt adott a képek beszúrása gépről, URL-ből, vagy akár kereshetünk is egyet. Videók is beilleszthetőnek, de több képet egyszerre csak a Prezi-nél sikerült feltölteni. Prezi alatt minden rendben ment: Előtérbe helyezés, átméretezés, mozgatás. PowerPoint-nál a méretezéssel már meggyűlt a bajunk, a kép szélét szinte lehetetlen eltalálni.

Sway-val pedig tényleg meg kellett szenvedni: Viszont ha egyszer rájössz, hogyan kell használni - kb. 2-3 perc próbálkozás után- , akkor rájössz hogy ez a szolgáltatás erőssége: Nem kell a képeket kézzel igazítgatni, 4-5 elrendezés közül választva a program mindent eligazít egész látványosra, csak a képek sorrendjével kell foglalkozni. 

Animáljunk! 

Természetesen ha csak össze-vissza ugrálnak a képkockák, akkor nem lesz szép a végeredmény. PowerPoint Online verzióján 2 áttűnésből és 4 animációból is választhatunk! Hirtelen nem is tudtam, melyiket válasszam.

Google szolgáltatása alatt sincs több lehetőség, csak ott éppen külön van egy listában a beúszás balról, jobbról, stb. és nem simán beúszás van, aminek megadható az iránya. Sway-nál sokat kellett keresgéljek, mire rájöttem, hogy itt ilyet nem kell állítgatni: Majd beállítja magának, hogy mi-milyen legyen... Ebből sem lesz egyedi bemutató...

Prezi alatt pedig áttünésnek a 3D-s "navigálást" kapjuk, ami nagyon látványos is tud lenni egy jó bemutatónál (egy rossznál meg szédítő). Animációnak csak az előtünést kapjuk, viszont a sorrend legalább állítható. 

Átláthatóság 

PowerPoint-ban menüszalagokba, logikusan felosztva találjuk az elemeket, illetve a jobb-clickes menü is a segítségünkre van. Egy kereső is elérhető, ha valamit végképp nem találnánk.

Prezi alatt 1 lenyíló menü, és jobb-clickes menü játszik csak, viszont sok mindent elégünk a szerkesztendő elemre való kattintással. Bedobható elemei az új dia létrehozásának egyszerűségével versenyzik.

Mondtuk már hogy a Sway-t képekhez ajánljuk leginkább, amihez csak néhány szöveg kapcsolódik? Nos, ez igaz is, szöveg nem nagyon formázható, képeknél, mint már említettük beállítható néhány gyors, és látványos elrendezés, de szövegnél szinte semmi! Egy kis gyakorlás után nem nehéz használni, de azért nem nevezném logikusnak a felépítését. Google Diák esetén pedig leginkább a felső menüben kell keresgélni, ami nem a legpraktikusabb, és biztosan nem a leggyorsabb. legalább a gyorsbillentyűk jól működnek itt.  

Végeredmény 

A végeredményt mind a 4 szolgáltatásnál megoszthatjuk másokkal, beágyazhatjuk weboldalakba.  

És hogy melyik a legjobb szolgáltatás? 

Képek összerendezéséhez a Sway lehet a legjobb, de használata előtt érdemes 3-4 képpel gyakorolni, kísérletezni. Ha pedig sok szöveg is tartozik a vetítéshez, akkor a másik 3 közül egyik sem rossz választás, de talán a Prezi használata a legegyszerűbb, és a leglátványosabb. De persze ez szubjektív vélemény, úgy hogy inkább tessék megnézni a végeredményeket, és mindenki döntse el magának: PowerPoint Online, Prezi, Sway, Google Diák

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}