Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Teszt - Forgatható alumínium USB 2.0, az igazi kínai

Mai tesztemben egy pár hete használt külső adathordozó fog szerepelni. Bár a címen biztos meglepődtök, főleg azon, hogy semmilyen közvetlen márkát nem írtam, tehát csak egy hétköznapi címet adtam neki. Ez azért van, mert egy nagyon kicsi kínai gyárból jön, viszont nem a keleti minőséget tükrözi.

Bevezető és vásárlás

Mivel számos helyre kell használnom külső adathordozót és elég egy 8 GB-os méretű, így valahonnan be kellett szereznem pár darabot.

Rengeteg helyi boltba benéztem és magyar e-shop oldalakat is néztem, nem találtam megfelelő ár-érték kategóriában egyetlen darabot sem. Bent munkahelyen erről tettem említést és lám, ajánlottak egy nagyon hasznos kínai e-shop oldalt (DX.com), melyről elég sokan pozitív véleménnyel vannak. Épp kifogtam egy akciót, hát mondom, akkor rendelek egyet, mivel ez megtetszett és elég olcsón tudtam hozzájutni, pontosan $5,44, mely körülbelül 1400 Forint. Magyarországon egy 8GB-os, ehhez hasonló adathordozó 4000 Forint körül mozog. Ez nem minden, az itthon feltüntetett sebesség (olvasás, írás) nagyon eltér a valóságtól, nem a pozitív értelemben. Az általam rendelt kínai cucc pedig még többet nyújt, mint amit írnak.

Mivel van Paypal-em, így azon keresztül rendeltem egyet, mert kíváncsi voltam mit nyújthat ilyen kis összegért ez a külső adathordozó.

Szállítás ideje és csomagolás

A kiszállítás ideje körülbelül 3 hétig tartott. Kicsit soknak tűnhet, de ennyi belefér. Először elküldik a kérelmet a gyártó fele, majd ők kiszállítják az áruház hajójára, mely 3-10 munkanapon belül szállít iszonyatosan nagy mennyiségeket európába. Megérkezéskor repülőn hozzák tovább Budapestre, majd innen egy kiszállító céggel küldik tovább házhoz. A kiszállítás teljesen ingyenes, tehát azért plusz költséget nem kérnek.

A rendelt termék egy narancssárga színű, „pötyögtetős”, keményebb ragasztott papírba csomagolva jön. Termékleírást és ilyen felesleges papírokat nem adnak mellék, melynek végre kifejezetten örülök.

Szerintem ebben a csomagolásban nem eshet nagy gondja az eszköznek, ha nem dobálják egymásra a dolgokat.

Külső és anyagminőség

Ránézésre nagyon szép kialakítása van, tehát használatra és „mutogatásra” kedvez. A belső kis tengely is elég masszív, tehát egy leejtéstől vagy kisebb feszegetéstől, ütéstől nem fog szétesni, persze ez nem azt jelenti, hogy dobáljuk agyba-főbe.

A kulcstartó része csak hab a tortán, igazából itthon ennyi pénzért, értem az 1400 forintot, csak egy kisebb kulcstartót lehet kapni.

Viszont a hátrány annyi, hogy egy kicsit sorjás az anyag oldala. Ajánlott egy kicsit csiszolópapírral áthúzni mielőtt nagyon belekezdenénk egy laptopba való dugdosással, mert nem kizárt, hogy megvágja a kezünket.

Sebesség

Crystal Disk Mark segítségével végeztem rajta egy tesztet. Egész jó értéket mutatott. A körülbelül egy éve vásárolt Kingston és Fuji 16GB-s külső adathordozót veri. Igazából, ahogy a képen látható a kisebb fájlokat elég lassan másolja, persze itt ne 1mb-os fájlokra gondoljunk, hanem pár kilóbájtos, bájtos fájlokra. Ez valamilyen szinten érhető, hisz lehet nem akkora a válaszideje, mint egy 3.0-s külső adathordozónak.

A nagyobb fájlokat, tehát ami nagyobb, mint fél megabyte, elég szépen és gyorsan, akadás mentesen felmásolja, azzal nem lehet panaszunk. Az olvasással meg végképp nem.

A rendelés oldalán 13mb/s maximális olvasási sebesség van feltüntetve, ehhez képest a teszt 17,76 MB-os átlagsebességet számolt. A maximális sebesség olyan 22 MB/s körül lehet.

Az írási sebességet 3MB/s becslik. Nagyobb fájlokat átlagban képest 7,5 MB/s ráírni, tehát gondolok én a fél MB-nál nagyobb fájlokra. Viszont, ha van egy rakat pár kilóbájtos fájlunk, akkor korán neki kell állni azok másolására, mivel a képen láthatóan elég lassan fog felkerülni.

A külső adathordozón 7,62 GB tárterület áll rendelkezésünkre.

Használati érzés

Windows külső adathordozóról való telepítéséhez, telepítő fájlok tárolásához, teljesen tökéletes. A fentebb említett kisebb fájlokkal is szépen bánik. Egy körülbelül 4000 fájlból álló mappát, melynek mérete 700 MB körülire tehető, 3 perc alatt rámásolta. Ez nem is vészes, az árához képest.

Ár-érték

Szerintem az ár és a mellette levő ingyen kiszállítás magáért beszél. Itthon, Magyarországon a házig szállítási díj 1500-4000 forint körül mozog, ami már túllépni ennek a külső adathordozónak az árát.

Tehát a jellemzők és az ár mutatja, hogy elég jó választás lehet sokak számára. Főleg az itthoni árakhoz képest, ez az eszköz szinte ingyen jön.

  • Jellemzők: 5/5
  • Külső: 4/5
  • Ár: 5/5
  • Szállítás (ideje): 4/5
  • Szállítás (csomagolás): 4/5
  • Átlag: 4,4/5

Szubjektív vélemény

Nagyon meg vagyok elégedve ezzel az eszközzel. Az eltelt pár hét alatt számos megerőltetésnek tettem ki és még tűri. Bár eleinte féltem, hogy kapok egy egyszer használatos „NoName” eszközt és lássak csodát, tévedtem. Természetesen a jó értelemben történt a tévedés. Nagyon örülök neki.

A termék adatlapja: http://www.dx.com/p/rotation-aluminum-usb-2-0-flash-drive-keychain-silver-8gb-151618?Utm_rid=33442304&Utm_source=affiliate

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}