Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

Prémium vagy ingyenes webdesign, sablon?

Szerintem sok weboldal tulajdonos elgondolkozott azon, hogy éppen milyen CMS-t vagy sablont pakoljon fel a tárhelyére, weboldalára. Régebben én is hasonló helyzetben voltam, nem tudtam eldönteni és ezért kezdtem saját magam megoldani a problémákat, azaz magam írtam a  CMS-t és a sablont. Nekem ez tűnt egyszerűbben, biztos valamilyen formában nincs igazam, de lássuk...

Ekkor jönnek elő a kérdések:

  • Milyen sablonnal és cms-el érdemes dolgozni?
  • Mi a különbség a prémium és az ingyenes sablonok és cms-ek között?
  • Megéri nekünk prémium sablont vásárolni?

 

Korábban mikor még az intomedia.hu volt a fő szempont, weboldalunk, akkor azon a Wordpress cms volt megtalálható. Azt mondom, aki nem ért az eféle PHP, mysql dolgokhoz, bőven elég a tárhelyére feltelepíteni a Wordpress-t, míg akik valamit konyítanak a php-hez vagy msql-hoz, akár mind a kettőhöz, érdemesebb belevágni egy saját cms rendszer megalkotásában, hisz azt tényleg tesreszabhatjuk vagy egy "drágább" cms vásárlását is megtervezhetjük, amelyet teljesen tesreszabhatunk és (akár)  a védjegyet is eltávolíthatjuk.

A cms rendszerekről szerintem ennyit, nem érdemes mélyebben belemenni ebben a cikkben.

A Wodpress legfrisebb verziója 3.7.1, amelyet INNEN tudunk letölteni!

Az intomedia.hu weboldalon korábban számos sablont próbáltam ki és ezalatt rengeteg tapasztalatot szereztem. Érdemes valamilyen összeget, legyen az pár dollolárt is áldozni egy prémium témár, hisz azt remekül tesre lehet szabni, míg az ingyenes témák wordpress-re általában egy alap téma egy kis css módosítással. Ha nem értünk a html és css szerkesztéshez, akkor a prémium sablonokat érdemes nézegetni, mivel azokat remekül tesre lehet szabni és nem kell értenük a css és html "kódoláshoz".

Kezelőfelület, testreszabhatóság, szupport

Akkoriban rengeteget keresgéltem az ingyenes wordpress sablonok között, hetente váltogattam az oldalon a designokat. Találtam szebbnél-szebbeket, viszont a használatuk során sokszor ütköztem nehézségekbe, mert olyan alapvető dolgokat nem lehetett beállítani webadminban, azaz a témában, mint a Logo és a copyright szöveg. Ehhez a kódokban kellett turkálnom percekig vagy órákig.

A fizetős azaz prémium sablonoknál található egy admin panel is, amelyen a téma kinézetét tudjuk módosítani, mint például a logo, betűk, linkek színe, háttér, seo, elrendezés, menük, stb..

A legtöbb fizetős sablonhoz tartozik mindig egy 7/24 support vagy mondjuk egy fórum, ahol hozzáértők tudnak segíteni a szerkesztésben, ha mondjuk az adott dologhoz tényleg egy mukkot sem értünk.

Természetesen, ha órákon át keresgélünk és megtaláltuk a nekünk megfelelő sablont és azt a feladatot el tudja látni, amit elképzeltünk, akkor nem érdemes fizetős cuccba fektetni.

Meg kell jegyeznem, hogy szinte az összes ingyenes és legtöbb prémium wordpress sablon nincs lefordítva magyar nyelvre, tehát adott szövegrészeket nekünk kell lefordítani.

Egyes prémium témákat már úgy írtak, hogy azokat élőben tudjuk szerkeszteni, tehát miközben nézzük weboldalunkat, közvetlen tudjuk szerkeszteni, dobálni az elemeket, blokkokat, átírni a címet, szövegrészeket, mint egy Drag and drop (fogd és dobd) megoldás. Ezeknek húzósabb ára van. Ilyen például a Genesis Framework.

 

Bővítmények és SEO

A mai prémium sablonokat SEO keresőoptimizálással írnak, amely a mostani világban elengedhetetlen.

A prémium sablonok általában sok-sok kis kiegészítőt tartalmaznak, vagy éppen csak egyet, mint például (webáruház, szavazás, portfólió, linképítés vagy játék, pontozások). Mindemellett használhatóak az alap funkciók, pl a blog része.

A fizetős sablonokat általában felkészítik a közösségi feladatokat ellátó oldal használatára is, így egyedi belepéséi, regisztrációs felületeket hozhatunk létre. Így nem lesz szükségünk a wp-admin fejlécre.

 

Érvelhetnék még rengeteget a Prémium sablonok mellett, de innentől már mindenki maga döntse el, mibe, hogyan és mennyiért fektet! 

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}