Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Szoftver

Teszt - ZoneAlarm Free Antivirus+Firewall

Mai cikkemben az ingyenes ZoneAlarm Antivirus + Firewall szoftvert mutatom be. A programot 3napig teszteltem. Mai nap volt a harmadik. A cikk miatt töröltem és újból feltepeítettem, sok változást, javulást nem láttam.

Nos kezdjük inkább az elejéről.

A ZoneAlarm 2000 február 16-án alakult meg. Előszőr sima Windows XP-s Firewall Control-lal kezdtek el foglalkozni, majd saját motor írásába kezdtek a fejlesztők. 2006-ban ismertté váltak és bekerültek a nagyok közé. Emellett 2008-ban hivatalosan CheckPoint Software Technologies LTD. lett a cég neve.

Mivel sokaknak szükségük van teljes körű védelemre, így a kevésbé ismert szoftverek tesztelésébe kezdtem, elsőként ezzel.

Sajnos elég nagy pofon ért engem, mivel a külseje sokat nem változott, mindemellett hiába írják, hogy kompatibilis Windows 8 vagy 8.1-el, nem, nem kompatibilis vagy a legfrisebb verzióban lehetnek bugok.

Ami a tapasztalatom az a billentyűn. Nézzük, "hidegacélba vágtam a fejszém".

A szoftver innen tudjuk letölteni.

1. Telepítés

A letöltött exe mérete 1,2 mb körül forog. Ez egy sima online installer. Futtatáskor kibontja magát a temp mappába, majd elindul a telepítő.

Fontos tudnunk, hogy telepítéskor ki kell jelölnünk egy jelölőnégyzetet, hogy tovább mehessünk, mégpedig azt, hogy "Védett ZoneAlarm kereső legyen a böngésző kezdőlapja". Ennek nagyon nem örültem, de ki kell pipálnom, mert enélkül nem mehetünk tovább.

Szép méretes 222mb-s csomag jött lefele. Ez szinte hamar megvolt, semmi bonyolult, hülye üzenetet nem kaptam. Szépen letöltötte telepítette, majd lefuttatott egy kisebb keresést a számítógépen.

 

2. Funkciók

Körüljárás közben érezhető, hogy egy ingyenes szoftvert kaptunk kézhez. Sandbox-t nagyon hiányolom a szoftverből, emelett az időzített keresésben is hiányt szenved az ingyenes szoftverm mivel nem tudunk erről listát készíteni, csak 3 időpontot tudunk megadni. Közvetlen nem érhetők el a funkciók, azaz egyes védelmek ki-be kapcsolása, külön füleken kell azokat elvégeznünük.

Funkciók listája:

 1. Antivirus
 2. Firewall
 3. Application Control
 4. Privacy Toolbar
 5. Identity Protection
 6. Online Backup (5gb)
 7. Game Mode

Ami kifejezetten tetszik, hogy kézzel könnyedén(!) frissíthetjük a vírusadatbázist. A víruskeresés is kifejezetten gyorsan lezajlik, viszont a Processzort és memóriát (RAM) nem kímélve. Elég méretes/éhes tud lenni a szoftver.

Minden funkciónak külön beállítási felülete van, így egyszerre nem tudunk az összes lehetőséggel foglalkozni. Elég sokáig tart konfigurálni a a szoftver a beállíthatósághoz képest.

Az adatbázis alapjáraton óránként frissül, ekkor körülbelül 2-5mb-os csomagokat is képes letölteni. Célszerű beállítani 24 óránkénti frissítésre, mivel játéküzemmódban is képes frissíteni, ezáltal megnöveli a pinget.

A 12-es verzióba bekerült az ipv6 támogatás.

 

3. Helyezzük üzembe

Első futtatáskor egészen letisztult felület tárult elém, de eközben eléggé "bugzott" a szoftver.

A meglepetést az internetezés közben lévő sebesség okozta, hisz észre sem venni, hogy ott van a szoftver.

A tűzfal és antivirus része teljesen megfelelő, viszont az szoftverkezelővel és a biztonsági menedzsmentel akadnak némi gondok.

Ha egy adott programot elindítunk és a szoftver észleli, hogy bármilyen hálózati tevékenységet próbál végezni, azonnal megállítja a programot és bedob nekünk egy üzenetet, hogy engedélyezzük-e vagy tiltsuk.

Ezalatt a programok 90%-a képes teljes mértékben lefagyni vagy megsérülnek ez idő alatt.

Engedélyezés után a szoftverek többsége újraindítást követően tökéltesen üzemel tovább. Letiltásra kattintva nem tűnik el a lefagyott ablak.

3. Integráltság

A szoftver beépül a jobb klikkes menübe, emellett elhelyez a regisztrációs adatbázisban néhány elemet, köztük azt, hogy futtassa magát a windows indításakor, viszont ez a registry bejegyzést könnyedén eltávolíthatjuk, így a program sebezhetővé válik/válhat.

 

4. Design, stabilitás

Szép átlátható designt láthatunk, ha megnyitjuk a program főablakát. Ami egy kicsit visszahúz, az hogy nem követik a divatot, azért nem teljesen letisztult, mintha 2006-ban lennénk, olyasfajta színkoncepciót használnak.

Kicsit túlzásnak tartom a sok olyan gombot, szöveget ami arra buzdít, hogy frissítsünk pro verzióra, mert jobb védelmet és megfelelő biztonságot érünk el vele. Az ablak mozgatásakor, lapozáskor, gombokra való kattintáskor,  érezhető, hogy a szoftver kicsit instabil, valamilyen szinten urál a design és a szöveg. Valószínűleg képekből állhatnak az egyes buttonok, hátterek.

Alapjáraton ahogy korábban írtam rendkívűl sok memóriát eszik. Egy program, pontosabban steam futtatásakor elképesztően vissza tudja fogni a gépet.

Alapjáraton 200mb+ ramot képes felemészteni, víruskeresés közben pedig 400-800mb ramot is kóstálhat hardverünk kapacitásából.

 

Egyebek

Könnyedén kikapcsolhatjuk a szoftvert és szinte teljesen eltűnik a feladatok közül és visszakapjuk az életerős gépezetünket.

 

Összegzés

Bár a fejlesztők Windows XP és 7 operációs rendszerre szánják szoftvereiket, mégis itt vannak az újabbnál újabb Windows rendszerek. Természetesen valamennyit optimizáltak Windows 8-ra, de mégsem sikerült vagy sikerülhetett úgy ahogy éppen kellett volna. 

 

Ajánljuk, mert

A tűzfal és Antivirus része elég stabil. Gyors böngészés, nem vehető észre lassúság. Gyorsfunkciók az adott rész (Antivus, Firewall, Others) menüpont alatt. Gyorsan kikapcsolható a szoftver egyéb felesleges üzenetek nélkül.

Nem ajánljuk, mert

Sok memóriát felemészt, kicsit bugos a design,  aki gyorsan nyomkodja, elképzelhető, hogy a kezében marad az egér, mert lefagy a szoftver egy időre. Alkalmazások futtatásakor az alkalmazás szabályzó képes túlpörgetni a processzort és amíg el nem fogadjuk a szoftver hitelességét, tehát amíg nem engedélyezzük, addig a szoftver kifagyva áll egy helyben. Kicsit sok a pro verzióra való frissítő üzenet. Így vedd meg, úgy vedd meg.

Egyéb

Lehetne bennt néhány alapvető beállítás, illetve részletes naplózás. Lehetne offline telepítő is, mert nem mindenkinek van kábeles internete ami éppen korlátlan.

 

Értékelés:

 • Szolgáltatások: 4/5
 • Jellemzők: 4/5
 • Használat, kezelés: 2/5
 • Ár: 5/5
 • Átlag: 3.75/5

 

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}