Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Teszt - Navon Raptor 7

Korábbi tesztemben, bemutatóban a Navon Platinum 10 volt fapadon, most pedig a Navon Raptor 7 kerül a terítékre.

Rengetegen kerestek fel mostanában azzal, hogy milyen tabletet érdemes venni. Hát megmondom az őszintét. Ez is olyan mint egy operációs rendszer. ki kell próbálni és amelyik bejön. Természetesen sok hibás termék van a tabletek közül. Nem szeretném ezt nagyon ragozni, de ha lehet myaudio-t és DPS-t semmiképp nem vásárolnék. A termék bemutatásakor a myaudio DCC 808 készülék lefagyott illetve a DPS Dream 7 tablet be sem kapcsolt. Ugye én az olcsó tabletek közül szoktam nézegetni, mert nem vagyok egy nagy pénzes "műmájer", ezért kéznél volt a Navon Raptor 7. Rendkívül olcsó, mindössze 29.990Ft-os ára mellett a tudás az Toppon van!

Ránézésre (előlap) egy alap tabletnek tűnik. Viszont, ha megfordítdjuk máris látjuk, hogy a gyártó szépen összerakta a készüüléket. 

Csomagolás és mellékletek

1

A doboza átlagos kartonpapír. A dobozán lévő információk szinte körbeírják a tablet "tudását", tehát onnan mindent megtudhatunk róla.

Mellékét, doboz tartalma

  • Készülék
  • Fólia
  • Garancia papír
  • Útmutató
  • Hálózati adapter
  • USB kábel
  • Fülhallgató

Amit hiányoltam az a MicroUSB, de az mondjuk nem olyan drága. MédiaMarkt-ban 500-600Ft-tól kapható.

Külső

2

3

4

Finoman lekerekített oldalai, kellemesen műanyag, kicsit gumis hátlapja éppen ráfekszik a kézre és nehezen esik ki belőle, ha éppen hadonásznánk vele. Itt sem recseg a váz, ahogy a NAVON Plartinum 10-nél tapasztaltam, tehát lássuk be a gyártó kíváló munkát végzett. 194x121x9.9mm, tehát ez már durván 2mm vékonyabb mint a Platinum széria. A 7" kijelző éppen elég böngészéshez, játékokhoz és filmnézéshez. A képernyő 7" 1024x600 px felbontású, emiatt nagyon szép pixelmentes képet kapunk vissza.

A készüléken 2 kamera található. Egy előlapi és egy hátlapi. A hátlapi kamera 2mpx-el, ahhoz képest tűrhetően szép képet csinál, illetve az előlapi 0.3mpx-es, skype-hoz.

A hátoldalán alul található egy kis hangszoró (stereo). Tiszta és erős hangzás jellemzi, bár kicsit túl magas (véleményem szerint).

Oldalt találhatóak a csatlakozók, fejhallgató (3,5mm), hálózat, usb/microusb , MicroSD, HDMI.
A tetején találjuk a Power és a hangerő gombokat. Pontosan kézre fekvő az összes!

Hardver, szoftver

1.6 Ghz Dual Core ARM Cortex-A9-el megy a kicsike, tehát dual-os proci található benne. Ez szinte a mostani árakhoz képest egy tökéletes CPU, szinte mindenhez elég. Az 1GB ram található (amiből az Android rendszer mellett 768MB ramot teljesen kihasználhatunk) benne és 4GB belső memória, ami viszont nem mondható nagyon soknak.

Egy vígasztaljon bennünket, hogy 64GB-ig bővíthető MicroSD kártyával. A kártya helye a készülék oldalán található, ahol a kimenet/bemenetek vannak. Kicsit el van rejtve, hisz a gyártó figyelmesen gondolt ránk és egy kis "pöccintőst" helyezett el felette. Tehát lepöccintjük a kis műanyagot, utána helyezzük be a memóriakártyát, majd tegyük vissza a leszedett műanyag borítást.

A NAVON mérnökei újból kíváló munkát végeztek az optimalizálás során, a működés teljesen folyamatos, nem találkoztam szaggatással. A frissülő minialkalmazások, erőforrás-igényes programok, játékok és összetettebb weboldalak sem jelentenek gondot hardvernek.

A táblagépen Android 4.1.1 Jelly Bean operációs rendszer fut. Frissítés még nem érkezett az elmúlt pár hét során, de remélhetőleg megkapjuk a 4.2-es frissítést, de az sem lenne gond ha nem, hisz a gyártó nagyon jól rászabta a 4.1.1-et is a gépre.

A WiFi (802.11b/g/n) találunk benne, viszont GPS-t nem találhatunk a készülékben, de navigációs alkalmazást tartalmaz.

Találhatunk a táblagépben egy 6000mAh kapacitású akkumulátort, ami a gyártó szerint 5 óra folyamatos üzemelésre elegendő. Ezzel én nem értek egyet, ahogy a NAVON Platinum 10-nél is tapasztaltam  nagyon lassan merül a készülék.

Előtelepítve nem sok alkalmazás van. Hála isten megkíméltek a Facebook, Twitter és további felesleges alkalmazásoktól. 

Saját tapasztalatok

Az akkumulátor nagyon jól bírja, teljesen szaggatásmentes készülék. Tényleg használni való és nem egy olyan "szar" félredobom, feleslegesen vásároltam meg. Ilyen véleményetek biztos nem lesz a vásárlás után. Viszont az meg kell jegyeznem, hogy a füllhallgató elég gyenge, gagyi lett. Nagyon magasan szól, bár biztos vagyok benne, hogy mindenkinek a telefonja mellé be van készítve egy és azt használjátok majd hozzá, vagy gépi nagy fejhallgató! Meg talán a keretet vehették volna kisebbre, de így legalább éppen kézenfekvő, nem nyúlok bele véletlenül az egyik oldalba, ahol fogom.

Nem szeretnék hazudni, ezért leírom a pár nappal ezelőtt tapasztalt jelenségemet. Egyszer megesett az, hogy a táblagépnél megállt az akkumulátor töltöttségi jelzője, tehát mindig 100% volt. Majd egyszer szépen, másodpercenként kezdett visszamenni 100, 99, 98... Ekkor megvártam, hogy teljesen lemerüljön, majd feltöltöttem (100%-ig) és tökéletesen ment tovább. Lehet az volt a probléma, hogy maga a battery_cnt app leállt és azért állt egy helyben az akkumulátor jelzése, vagy sosem töltöttem fel 100% és nem merítettem 15-20% alá. Azóta nincs gond vele.

Összegzés

Általában mindenki az árat és a tudást hasonlítja össze, ami a dobozon szerepel. Most ez egy jó példa rá. Az a 30.000Ft tényleg megéri érte és nem kell kihajítanunk feleslegesen 50-200ezret egy táblagépért.
Úgyis azoknak is hamarosan lemegy az ára, tehát egyenlőre mindenképp érdemes egy alsó vagy középkategóriás tábláknál nézelődni!

További képek

5

6

 

8

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}