Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
blog wallpaper
Továbbképzés blog

Mit csinál egy webfejlesztő?

Mióta megjelent a 20. század végén, az internet növekedése exponenciális. A mai modern világban szinte mindenkinek van valamilyen formában internet hozzáférése, és a többség naponta használja is az internetet. Ennek köszönhetően a webfejlesztés gyorsan az egyik legvonzóbb és jól fizető hivatássá vált. De mi is az a webfejlesztő, és pontosan mit is csinál?

Előfordulhat, hogy ha ezt a cikket olvasod, akkor már Neked is eszedbe jutott egy vagy két programozási nyelv elsajátítása, és az hogy webfejlesztővé válj. Cikkünkben bemutatjuk milyen webfejlesztők is vannak, majd megnézzük mi különbözteti meg a webfejlesztőt a webdesignertől.

Ki a webfejlesztő?

A webfejlesztő vagy programozó egy olyan személy, aki a webdizájner által készített tervekből leprogramozza magát a weboldalt. Ezt szinte mindig bonyolult kódok írásával valósítják meg, különböző programozási nyelveken. A nehézség pedig abból adódik, hogy az emberek által beszélt nyelvet kell olyan nyelvvé alakítani, melyet a számítógépek értenek, mint például a HTML vagy a Python.

Az előbbi mondat egyértelműen megmutatta, hogy milyen sok tanulást, időt és a különböző programozási nyelvek alkalmazását igényli a webfejlesztés folyamata. Ráadásul a legtöbb webfejlesztő egy adott területre specializálódik, ezért egy nagyobb webfejlesztési projekt esetében; számos különböző szakember együttműködésére van szükség.

Milyen tipusú webfejlesztők vannak?

A „Mit csinál egy webfejlesztő?” kérdésre nincs egyszerű válasz. Az előző bekezdésben már utaltam rá, hogy különböző területekre specializálódott webfejlesztők léteznek, akik mind egy weboldal létrehozásának más és más elemére összpontosítanak.

Ahhoz, hogy jobban megértsd a webfejlesztőket, elengedhetetlen ismerni 3 típusukat:

  • Frontend webfejlesztő
  • Backend webfejlesztő
  • Fullstack webfejlesztő

A frontend fejlesztők felelnek a weboldalak azon részeiért, melyeket a felhasználók látnak, amikkel kapcsolatba kerülnek; a backend fejlesztők felelősek a színfalak mögötti kódolásért, amely ellenőrzi, hogyan töltődik be és működik a weboldal; és a fullstack fejlesztők pedig egy kicsit mindenből csinálnak.

Frontend webfejlesztő

A frontend fejlesztő az a személy, aki a webdizájner tervei alapján megírja azokat a kódokat, melyek átültetik a való világba a dizájn terveket és elérhetővé teszik az interneten. Az ideális frontend webfejlesztő legalább 3 programozási nyelvet ismert és tudja is alkalmazni őket: HTML, CSS és JavaScript.

A HTML lehetővé teszi a tartalom hozzáadását egy weboldalhoz, miközben azt különböző tartalmi illetve szerkezeti részekre osztja. A CSS lehetővé teszi a tartalom megjelenésének a megváltoztatását: színek, méretek, szegélyek, stb. A JavaScript pedig lehetővé teszi az interaktív elemek, például a nyomógombok alkalmazását.

Mit csinál egy frontend webfejlesztő?

  1. Ő felel azért, hogy a weboldalon megjelenő minden tartalom megfelelő méretben, olvashatóan és a kívánt helyen jelenjen meg. Sokszor a frontend fejlesztők rendelkeznek tartalomszerkesztési tapasztalattal is, ami lehetővé teszi számukra, a weboldal tartalommal való feltöltését is.
  2. Gondoskodik arról, hogy minden a megfelelő színben jelenjen meg, különösen a háttérszínek és az egyes elemek színei. Sokszor van tapasztalatuk a dizájnban is, ami segít neki a weboldal megjelenésnek finomításában.
  3. Az összes link és gomb működéséért is felelnek, valamint a weboldal használatának gördülékenységéért. Nem utolsó sorban a frontend fejlesztő felel a teljes weboldal mobil kompatibilitásáért!

A frontend fejlesztő feladata sokszínű és hosszú évek alatt elsajátítható, azonban a három típus közül valószínűleg ezt a tudást lehet a leggyorsabban elsajátítani.

Backend webfejlesztő

A frontend fejlesztők munkája a látványosabb, mivel ők prezentálják a weboldalt a külvilág és az ügyfél felé; a backend fejlesztők felelősek a kiszolgálókkal (szerverek) való kommunikációért, ami teljesen a háttérben zajlik.

Ez azt jelenti, hogy azokat a programokat és kódokat kell elkészíteniük, melyek a webszerverrel, az adatbázisokkal és a szerveren elhelyezett egyéb alkalmazásokkal/elemekkel való helyes kommunikációért felelnek. A legfontosabb követelmény a munkájukkal kapcsolatban, hogy tiszta és hatékony kódokat/kódsorokat kell megalkotniuk; melyek ráadásul a lehető legrövidebb idő alatt végzik el a feladatukat.  Mivel a weboldalak sebessége mind a felhasználói élmény (UX), mind a keresőoptimalizálás (SEO) szempontjából elsődleges tényező, így a gyors működésnek elsődleges szempontnak kell lenni a backend fejlesztők munkája során.

A backend fejlesztők különböző programnyelveket használnak a munkájuk során. A legfontosabb nyelvek: PHP, Python, Java és a Ruby. A JavaScript is egyre jobban kezd elterjedni, mint backend programnyelv; az adatbázisok kezelésében pedig az SQL a legelterjedtebb programnyelv.

Mivel a különböző weboldalaknak különböző igényei vannak, ezért a backend fejlesztőknek nagyon rugalmasnak kell lenniük, és képessé kell válni a felmerülő problémák (azok mindig vannak), gyors és hatékony kezelésére.

Fullstack webfejlesztő

A fullstack fejlesztők megértik és átlátják, mind a front- mind a back-end fejlesztők feladatait és a folyamatokat; ezért tökéletesen alkalmasak egy nagyobb projekt felügyeletéhez és levezényléséhez.

Kisebb projektek esetében, ahol nem áll rendelkezésre forrás több webfejlesztő alkalmazására, a legtöbb esetben egy fullstack fejlesztőt bíznak meg a feladatok végrehajtásával.

Fullstack fejlesztőként a következő feladatokat kell tudni végrehajtani:

  • Képes legyen egy egész weboldalt létrehozni, ezzel pedig több munkalehetőség áll nyitva a számára.
  • Meg kell értenie, hogyan is kapcsolódik a front- és a back end webfejlesztési munkakör egymáshoz, ezért alkalmas az egész weboldal működésére kiható programok/programsorok létrehozására.
  • Fullstack webfejlesztőket gyakran alkalmaznak nagyméretű webfejlesztési projektek felügyeletéhez és megvalósításához.

Habár a fullstack webfejlesztés igényli a legnagyobb tudást, ezáltal a leghosszabb elsajátítási időt is; szinte minden webfejlesztési projektben hasznát tudják venni a megbízók, ezért ez a webfejlesztő a „legkapósabb” a munkaerőpiacon.

Webdesigner vagy webfejlesztő

Sokan még ma is összekeverik ezt a két munkakört. De vajon miben is különböznek egymástól? Lehet, hogy mégis egy és ugyanaz a kettő?

Az utóbbi kérdésre határozott: NEM a válasz, egyáltalán nem ugyanaz a kettő.

Webdesigner

A webdesigner felelős egy weboldal koncepciójának, a terveinek a létrehozásáért. Meghatározzák, hogy mely elemek, pontosan hol helyezkedjenek el a weboldalon, milyen legyen a színösszeállítás és milyen tartalmak jelenjenek meg az adott weboldalon. De nem vesznek részt a weboldal alapjául szolgáló kód létrehozásában.

Webfejlesztő

A webfejlesztő felel azért, hogy a webdesigner tervei megvalósuljanak a gyakorlatban, és bonyolult kódolás által a gyakorlatban is használni tudják a weboldalt a felhasználók.

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}