Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Újabb kémprogramot lepleztek le a Kaspersky Lab kutatói

A Kaspersky Lab kutatói azonosítottak egy kifinomult ZooPark nevű kiberkémet, amely több éve főként közel-keleti országokban működő Androidos készülékeket támadott.

Mivel a fertőzés kiindulópontja és bázisa legális webhelyek voltak, ezért nagy a gyanú, hogy valamelyik nemzetállam támogatja, és célpontjai a régióban működő politikai szervezetek, és aktivisták.

A Kaspersky Lab kutatói nemrég egy olyan malware-t találtak, amely egy ismeretlen Androidos malware-mintának tűnt. Első pillantásra a malware nem tűnt komolynak: egy technikailag nagyon egyszerű, kiberkémkedésre fejlesztett internetes eszköznek látszott. A kutatók azonban úgy döntöttek, alaposabban is megvizsgálják a programot és azonosították is ugyanezt az alkalmazást már egy sokkal újabb és kifinomultabb változatában, majd elnevezték ZooParknak.

A ZooPark néhány kártékony alkalmazását olyan hírportálokon találták meg, amely a Közel-Kelet speciális részein nagyon népszerű. Olyan legitim alkalmazásokat imitáltak, - többek között "TelegramGroups" és "Alnaharegypt hírek" néven - amelyek több közel-keleti országban is elismertnek és relevánsnak számítanak. Egy sikeres fertőzés után a malware rendkívül sok mindenhez ad hozzáférést a kiberbűnözőknek.

Adatszivárgás:

 • Kontaktok
 • Online fiók adatok
 • Híváslisták és hangfelvételek a hívásokról
 • A készülék SD kártyáján tárolt képek
 • GPS helyadatok
 • SMS üzenetek
 • Telepített alkalmazások adatai, és böngésző előzmények
 • Keylog és vágólap adatok

Backdoor funkciók:

 • Észrevétlenül képes SMS-t küldeni
 • Észrevétlenül képes telefonhívást kezdeményezni
 • Shell parancsok végrehajtása


Továbbá képes megcélozni üzenetküldő alkalmazásokat, például a Telegramot vagy a WhatsApp-ot, valamint webböngészőt (Chrome) és néhány más alkalmazást is. Lehetővé teszi a malware számára, hogy a megtámadott alkalmazások adatbázisát ellopja. Például a webböngészővel ez azt jelenti, hogy a webhelyen tárolt hitelesítési adatok is veszélybe kerülnének egy eredményes támadás során.

A vizsgálat azt sugallja, hogy a támadók az Egyiptomban, Jordániában, Marokkóban, Libanonban és az Iránban élő felhasználókra fókuszálnak. Az áldozatok megtévesztésére használt álhírek arra utalnak, hogy az ENSZ munkatársai is a ZooPark célpontjai közé tartozhatnak.

"Egyre több ember használja mobilkészülékeiket elsődleges vagy egyetlen kommunikációs eszközként. Ezt a nemzetállamok által szponzorált kiberbűnözői csoportok is észrevették, akik ennek megfelelően fejlesztik "fegyvertáraikat" és lesznek egyre hatékonyabbak a mobilkészülékek figyelése kapcsán és a támadások során. A ZooPark APT, amely aktívan kémkedik a közel-keleti országokban élők után csak egy példa erre, de biztosak vagyunk benne, hogy nem az egyetlen." - mondta Alexey Firsh, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

A Kaspersky Lab kutatói mindeddig összesen legalább négy generációt azonosítottak, amely a ZooPark kiberkém malware családhoz tartozhat és legalább 2015 óta működik.

Oszd meg másokkal is:

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}