Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Social IoT — A technológia és az internet jövője

A dolgok internete (avagy IoT - Internet of Things) hazánkban eléggé gyorsan és erőteljesen fejlődik, ami a technikai ipar számára óriási előnyökkel jár. Miért is? Mert az IoT teljesen megváltoztathatja az emberek koncepcióját az internetről és a technológiáról. Mindkettő jövője az IoT-ben rejlik.

 Pontosan mi is az IoT?

Az IoT több elektronikai (okos)eszköz egy hálózatba való, együttműködésen alapuló csoportosulását jelenti. Ezek az eszközök képesek bizonyos információkat felismerni, majd azokat megosztani a hálózatban levő eszközök között, ezáltal kialakítva a dolgok sajátos internethálózatát.

Az okoseszközök, melyek képesek egy IoT-rendszerbe csoportosulni, nagy segítségre lehetnek főleg cégek, irodák esetében, de a mindennapi emberek életét is megkönnyíthetik. Ilyen eszközök lehetnek például a háztartási berendezések, okosautók, okosórák, és tulajdonképpen bármi, ami kapcsolatot tud teremteni az internettel és információkat megosztani egy hálózaton. Egy gyakorlati példa az IoT alkalmazására az okosotthon.

Az internet az emberiség egyik legjelentősebb találmánya, mely teljesen megváltoztatta a világot. Ma nagyon nehéz elképzelni a világot internet nélkül, mivel már az életünk részévé vált. Pár éven belül, az IoT-ra is ugyanez a sors vár. Manapság az internet a mindennapi élet nélkülözhetetlen eleme, az IoT pedig az internet nélkülözhetetlen eleme lesz.

El tudunk képzelni egy jövőt, ahol az általunk használt eszközök aktívan segítenek a produktivitásunkban és megkönnyítik mindennapi feladatainkat. Egy olyan jövőt, ahol a házi riasztórendszerek jelt adatnak a telefonunkra miközben úton vagyunk és egy gombnyomással fokozott biztonságot nyújthatunk a lakásnak. Egy olyan jövőt, ahol a ház minden zugát felügyelni és irányítani tudjuk eszközeinken keresztül. Egy olyan jövőt, ahol nem lesz szükség szemtől szembe találkozni családorvosunkkal, mivel gépeink meg tudják állapítani, milyen problémákkal küszködünk.

 Mennyire biztos, hogy sikeres lesz az IoT?

Ez egy elég érdekes kérdés, viszont könnyű azt megválaszolni. Az IoT egészen biztosan dominanciát fog mutatni technológiai téren pár éven belül. Miért is? Sok ember azt hiszi, hogy az IoT badarság és senki se fogja használni, de ez koránt sincs így! Az internetről és okostelefonokról is ugyanez volt a véleménye az embereknek, most viszont a fél világ használja az internetet, nagy része pedig okostelefonról teszi azt.

Hazánkban főleg vállalkozások keretén belül fejlődik az IoT, de a jövőben magánszemélyek is ugyanúgy részt fognak venni benne.

 A közösség ereje — Út az innovációhoz

Az IoT célja az emberi produktivitás megkönnyítése. Az IoT az emberről szól, így az csak akkor lehet teljes, ha az emberek is egy közösséget alkotnak, nemcsak az eszközök. Sok olyan projekt és technológia örül nagy fejlődésnek, mely a közösséget, és a közösségen belüli összetartást tartja kulcsfontosságú tényezőjének.

Ilyen például a Wordpress, ami az interneten levő weboldalak legnagyobb részét szolgáltatja. A blogrendszer nyílt forráskódú, így bárki, aki rendelkezik kellő ismeretekkel, hozzájárulhat a fejlesztéséhez.

Egy másik példa, ami szintén a nyílt forráskódnak köszönhető, a Linux kernel. Számos Linux disztribúció létezik, a közösség pedig aktívan járul hozzá az újításokhoz.

A Bitcoin és az Ethereum, melyek a világ vezető kriptovaluta-rendszerei, szintén a közösségi összefogásra épülnek.

Ezek, és még sok más példa bizonyítja azt, hogy egy projekt vagy technológia akkor jó és innovatív, ha a közösség aktívan részt vesz benne. Így ki lehet jelenteni azt is, hogy az IoT-ipar számára az úgynevezett Social (közösségi) IoT (SocIoT vagy SIoT) jelenti a legjobb irányt. A közösség erejével az innováció korlátlan lehetőségekkel van ellátva.

A Social IoT nemcsak az eszközöket képes összehozni, de az embereket is, akik ezeket az eszközöket használják. A közösségen alapuló IoT koncepció a csapatmunka és összefogás virágkorát jelentheti.

 Bemutatkozik a Unet, mint közösségi IoT platform

A Unet (ejtsd: junet) az első közösségi IoT platform, mely számos lehetőséggel rendelkezik, úgy cégek, mint mindennapi emberek és fejlesztők számára. A platform segítségével mindennapi tevékenységeket lehet megoldani gyorsan és egyszerűen.

A Unet rendszer pár éven belül lesz teljesen használható, mivel nagy valószínűséggel a világ akkor már készen fog állni az IoT által okozott technológiai és ipari forradalomra.

A rendszer két fő részből áll — a profilokból és az úgynevezett Webtop-ból.

A profilok segítségével a felhasználók bemutatkozhatnak, bejegyzéseket írhatnak, képeket oszthatnak meg egymás között, megoszthatják egymás véleményét — egyszóval közösséget alkothatnak.

A Webtop rész olyan alkalmazásokat tartalmaz, melyek számos mindennapi tevékenység megoldásához felhasználhatóak. Ilyen például a Tasks (Teendők) nevű alkalmazás, ahol a felhasználók levéshetik teendőiket, de mivel közösségi IoT-ről van szó, egymás között is meg- és beoszthatják azokat. A Work Diary (Munkanapló) a munkahelyen való részvételeket és hiányzásokat képes naplózni.

A Files (Fájlok) segítségével fájlokat lehet feltölteni, azokat bárhonnan, bármilyen eszközről elérni és megosztani bárkivel. A Sites (Honlapok) alkalmazás segítségével közösségeket, egyoldalas weblapokat, valamint komplex webáruházakat is lehet készíteni könnyen, gyorsan és egyszerűen.

...és még sok más olyan alkalmazás található a rendszerben, amely nagyon hasznos tud lenni bárki számára. A legjobb része a dolognak pedig az, hogy az alkalmazásokat, és az általuk végzett teendőket és információkat bárhonnan, bármikor, bármilyen eszközről elérhetjük.

Mindehhez társul az IoT része, mely a Webtop felületbe van integrálva. Itt lehet kezelni, felügyelni és irányítani minden okoseszközt, ami a lakásunkban vagy irodánkban található. Ehhez hozzájárul egy Unet IoT Gateway nevű rendszer, mely segít összekapcsolni az eszközöket.

Belső információink szerint pedig a Unet magyar nyelven is elérhető lesz (sőt, a legelső nyelvek egyike lesz), teljes körű használata pedig két-három éven belül lesz lehetséges, amikor is feltör az IoT a technológiai iparban.

 Végszó

A korral és innovációval mindig is haladni kellett. Ez az IoT és Social IoT terén is ugyanígy van. A jövő számtalan lehetőséget tár elénk, nekünk pedig az a dolgunk, hogy kihasználjuk ezeket a fantasztikus dolgokat.

bigblog profilképe
Sallai József @bigblog Egy srác akit nagyon érdekel a technológia, a fejlesztés és az alkotás.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}