Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

Siemens Logo 8 – Bevezetés

Egy új cikksorozat veszi kezdetét az oldalon, de nem a szokványos módon. Elsősorban természetesen minden cikk formájában fog megjelenni és ezek mellett videót is fogunk publikálni rendes hanganyaggal YouTube csatornánkra (úgyhogy addig érdemes feliratkozni).

A vezérlők programozása mai világban már szinte elengedhetetlen és aki ebbe kezdene, legyen akár idősebb vagy fiatalabb tag, érdemes lesz velünk tartania hisz minden fontos tényezőről szó lesz.

Mire szakosodott a Siemens Logo?

A Logo egy egyszerűbb logikai rendszerre épülő relés vezérlő. Felhasználhatjuk olyan háztartási és épületgépészeti feladatokra, mint pl. (lépcsõházi világítás, külsõ világítás, árnyékolástechnika, redõnyök, kirakatvilágítás stb.) vagy olyan gépészeti területeken, mint a kapuvezérlõ rendszerek, szellõztetõ rendszerek, vízszivattyúk, stb. Akár felhasználhatjuk speciális hûtõházi, vagy melegházi vezérlõ rendszerekben, vezérlõ rendszerek jeleinek elõállítására, és az ASi változattal gépek és folyamatok központi vezérlésére. 

Hogyan leheljünk bele életet?

Elsősorban tudni kell, hogy a jelenlegi legfrissebb Logo8 eszköznek 24VDC szükséges. Az eszköz bal felső részén fel is van jelölve (L1 = +24V , N=0). Ehhez viszont kell nekünk egy 24v-os táp is, legalább 0.65A-es (későbbiekben érzékelők – relék tesztelése végett).

Érdemes egy kis elektronikai (műszerész) alapismerettel is rendelkezni. Addig semmiképp ne álljunk neki bütykölgetni és 230v váltót rárakni.

Kevés nekem a bemenet és a kimenet!

Nem probléma, erről ejtek később szót, de meg kell nyugtassak mindenkit.

Létezik kiegészítő modul és akár 10 darabot is kapcsolhatunk egymáshoz, a cpu elbírja.

Milyen típusok vannak?

Relés illetve tranzisztoros. Kinek mi a praktikusabb, nálam jelenleg relés Logo8-ak vannak, de a tranzisztoros is kifejezetten hasznos, főleg, ha adott kimeneteket többször is kapcsolgatunk kis időn belül. Ugye a relé beéghet egy idő után (3-10év+).

Bemenet és kimenet

A Logo8 eszközön 8 bemenet és 4 kimenet érhető el. A 8 bemenetnek 24VDC+-kell kapnia, hogy lásson a vezérlő azon a bemeneten (takt vagy folyamatos jel). Ez a bemeneti jel lehet analóg (AI) vagy digitális (I), mivel mind a kettőt ismeri az eszköz (analóg modul kiegészítő modulon érhető el). A relés kiementre mindenképp kell nekünk az egyik ágára kötnünk egy saját tápot, legyen az 24V és egy kimeneti ágat.

Otthonról is könnyedén tudom programozni?

Csak egy Ethernet aljzat lesz szükség (márpersze, ha legfrissebb logo8-cal rendelkezünk) és ezt közvetlen lehet csatlakoztatni az eszközre.

Windows-os rendszerre lesz szükségünk, legyen az XP, Vista, 7, 8, 8.1 vagy 10.

Mennyibe kerül és hol vásárolható meg?

Magyar árban itt körülbelül 42.000 forintért vásárolható meg.

Összegzés

Jelenlegi cikkem egy szimpla felvezető volt, hogy megismerjük a siemens logo-t. A következőben pedig a program telepítéséről és magyarosításáról ejtek szót.

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}