Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Okos Befektetési Módszerek Fiataloknak

Az interneten és az újságokban található befektetési tippek mennyisége elsőre nagyon rémisztő lehet. Sőt, valószínűleg a barátaid és a családod is mást mond neked, mint amiben te hiszel. De ha betartasz néhány egyszerű szabályt, folyamatosan tájékozódsz és időnként módosítod portfóliód, akkor a befektetéseid biztosan segítenek elérni a pénzügyi függetlenséget!

 

Tedd a befektetéseid automatikussá

Profi tipp: válassz ki egy előre meghatározott összeget, amit havonta automatikusan befektetsz valamelyik számládra! A brókercégek és a pénzügyi szolgáltatók arra ösztönzik a befektetőket, hogy hozzanak létre olyan automatikus befektetési terveket, amelyek minden hónap ugyanazon napján fektetnek be és vesznek le pénzt a bankszámládról. Ha a befektetéseid automatikusan történnek, akkor végre biztos nem maradsz ki annyi lehetőségből.

Ne próbálj mindig tökéletesen időzíteni

Még a legtapasztaltabb pénzügyi szakemberek is ritkán tudnak tökéletesen időzíteni a piacon. Ha rendszeresen és hosszú távra fektetsz be, akkor rengeteg hullámvölgyhöz lesz szerencséd. De profitálni fogsz a dollár-költség átlagolásnak nevezett jelenségből, ami  lényegében azt jelenti, hogy ugyanannyi dollárt fektetsz be minden hónapban. Magyarán, ha fent van a piac, kevesebb részvényt kapsz, ha lent van, akkor többet.

Fektess be korán

Minél hamarabb kezded, annál kevesebb pénzt kell évente félretenned ugyanazon cél eléréséhez pusztán azért, mert korán kezdted. A profitnak jót tesz az idő.

Tedd a pénzt a nyugdíjszámládra

A nyugdíjszámlák lényeges adókedvezményt kínálnak. Egyes számlák lehetővé teszik a kezdő befektetésed adómentességét, mint például Amerikában a hagyományos IRA és a 401(ks). Másmilyenek esetében most kell adót fizetned, viszont később, amikor a pénzt a nyugdíjszámládra rakod, akkor már nem. Ilyen például a Roth IRA. A legtöbb munkahelyen biztos nem lenne akkora a nyugdíjad, mint ezzel a módszerrel...

Diverzifikáld a portfóliód

Sokszor, amikor a részvények ára az egekben van, a kötvényeké csökken és vice versa. Az ingatlanpiacra pedig legtöbbször nem hat semmi külső tényező. Az áruk és a kamatlábak is lehetnek kiszámíthatatlanok. Ha egy keveset ebbe raksz, egy keveset pedig abba, akkor elkerülheted a hatalmas veszteségeket egy szektor esésekor, mivel ilyenkor a többi addig stabil marad vagy emelkedik. Ebben hasznosak lehetnek a befektetési platformok összehasonlításai, például a Trust Reviews.

Maradj tájékozott

Olvass utána, hogy mibe fektetsz bele! Keress megbízható újságot, podcast-et, tévés vagy online forrásokat, és ne felejts el lépést tartani a piaci trendekkel és a világgazdasággal! Borzasztó fontos, hogy tudd, mit csinálsz a nehezen megkeresett pénzeddel.

Légy óvatos a jutalékokkal

Ne bízd magad a "profi" szakértőkre! Ha egy szakértő olyan befektetésre akar rávenni, ami magas jutalékokkal jár, akkor nyugodt szívvel megkérdőjelezheted a képességeit. Néhány pénzügyi profi közismerten olyan termékeket javasol, amelyek nagy jutalékot fizetnek az eladóknak, és gyakran nem a legjobb befektetés a vevők számára.Légy tisztában az idővel

A legkockázatosabb befektetéseid a portfóliód azon részére hagyd, amelyet hosszú távra, például a nyugdíjszámlára tartogatsz! Egy nagy vásárláshoz vagy eseményhez szükséges pénz inkább maradjon biztos helyen!

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}