Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Néhány olyan témakör, amit minden általános iskolásnak tudnia kell matekból, aki a technika világába akar jutni

Sokan talán nem is gondolnák, hogy egy ember életére milyen erős befolyással lehet az, hogy matematikából milyen eredményeket ér el általános iskolás korában. Ha valaki nem kerül be a legjobb középiskolákba, akkor sokkal kevesebb az esélye, hogy jó egyetemekre jelentkezhet majd később. Ha valaki nem szerez jó alapokat az általános iskolában, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy később boldogulni fog az életben – és ez különösen igaz a matematikára. Az informatikai tudást is nagyban elősegíti a matematikai gondolkodás.

Íme, lássunk néhány olyan témakört, amit mindenkinek tudnia kell, aki matekból szeretne hasítani később az iskolában.

A legfontosabb témakörök általános iskolásoknak

Sajnos nagyon kevés olyan online, internetes platform van manapság Magyarországon, amelyik kifejezetten a gyerekek matematika oktatására fókuszál. Íme, lássunk ezek közül néhányat, ami nagyon fontos és esszenciális!

Háromszög területszámítása

A háromszög területszámítása az egyik legfontosabb része az iskola tananyagnak. Legyen szó akár szabályos háromszögről, vagy derékszögűről, vagy egyenlő szárú háromszögekről, nekünk tisztán látni kell azt, hogy mi a legjobb mód arra, hogy a háromszög területét megadjuk. Vannak általános képletek, amik mindig működnek – ilyen például a Hérón-képlet, ahogy ezt a MatekDzsungel háromszöges cikke is írja.

Trapéz

A trapéz egy nagyon érdekes négyszög. Ennek az az oka, hogy van olyan oldalpárja, ami párhuzamos. Sok ember szerint a kevésbé specifikus négyszögek közé tartozik, és ebben természetesen van igazság. Hiszen a húrtrapéz, vagy a négyzet, paralelogramma mind trapézok, és specifikusabb tulajdonságaik is vannak. A trapézoknak számos érdekes tulajdonságuk van. 

Kör kerülete és területe

kör kerületszámítása és területszámítása egy olyan témakör, ami nagyon esszenciális része az iskolai tananyagnak. Aki természettudományos pályára fog menni később – legyen szó akár fizikus, informatikus, biológus, matematikus vagy mérnöki szakokról – később egészen biztos, hogy fog foglalkozni a kör kerület-és területszámításával. Az érettségin szintén nagyon fontos, hogy tisztán rálássunk arra, hogy mik a kör részei. Mi az a húr? Mi az a körszelet, és körcikk? 

Miért fontos ezekkel tisztában lennie egy általános iskolásnak?
Ha ki lehetne emelni három olyan témát, ami nagyon-nagyon gyakori az érettségin, akkor ezek lennének azok, amiket mindenképp meg kellene említenünk. Mégis miért? Azért, mert a felvételin, de még az érettségin is rendkívül gyakran jönnek elő ezek a kérdések és témakörök. Ha ezekre rálátunk, akkor biztosan legalább négyest fogunk kapni a vizsgáinkon. Ráadásul azon tanulók, akik ezekkel tisztában vannak, sokkal jobban fognak tudni programozni is.

 

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}