Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Így válaszd ki magadnak a tökéletes légkondit

Miután a nyári napsütés felmelegíti a kinti levegőt, nem kell sokat várnunk arra, hogy otthonunk is felforrósodjon, és elviselhetetlenné váljon benne a hőmérséklet. Nem csoda, hogy egyre többen fektetnek be légkondicionálásba otthonukban, hogy egész nyáron kellemesebb körülmények között élvezhessék az ott töltött időt.

Azonban, ha az ember rákeres ezekre a készülékekre az interneten, a bőség zavara hamar fejfájásokat okozhat neki. Mégis milyen légkondicionálót érdemes választani? Milyen szempontokat kell figyelembe venni? A következőkben ezekre és más fontos kérdésekre kínálunk válaszokat!

Amit egy légkondicionáló vásárlása előtt tudni érdemes

Mielőtt megrendelnéd azt az egységet, ami a legbarátibb áron kapható, érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat is, hogy tényleg a megfelelő légkondit választhasd ki magadnak.

A hűteni kívánt tér mérete

A legfontosabb szempont egy új légkondicionáló berendezés kiválasztásakor a hűteni kívánt tér mérete. Ha olyan egységet vásárolsz, ami nem elég nagy a szobádhoz, akkor nem fogod tudni lehűteni vele a teljes helységet, míg egy túl nagy méretű légkondi feleslegesen pazarolja majd az energiát, miközben ki-be kapcsolgatja magát a hőmérséklet szinten tartásához.

Sebességbeállítások

Egy jó légkondicionáló berendezés ventilátorainak sebessége állítható. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy szabályozd, milyen sebességgel hűtse le a szobát az egység. Ha például arra érsz haza, hogy otthonod egy szaunához hasonlít, akkor egy gyorsabb beállítással hamarabb megszabadulhatsz a párás forróságtól a négy fal között. Amikor pedig nincs épp szükség nagyobb teljesítményre, egy lassabb ventilátorbeállítás halkabb működést nyújt majd. 

Egyéb hasznos funkciók

Egyre több otthonba kerülnek okos légkondicionálók, amelyek bárhonnan irányíthatók egy okostelefonos alkalmazás segítségével, amíg az otthoni egység kapcsolódik a Wi-Fi hálózathoz. Sok készülék továbbá nem csupán hűtésre, hanem fűtésre is használható, és vannak kifejezetten energiatakarékos modellek is.

A légkondicionálók típusai

Hogy két különböző típusú légkondicionáló közül melyik a jobb választás, az teljes mértékben saját igényeidtől függ. Lássuk a leggyakoribb típusokat! 

Kétrészes légkondicionálók

A kétrészes klíma a leggyakoribb, és a legtöbb otthonban ilyen berendezéssel találkozhatsz. A kétrészes klímák egy beltéri egységből, illetve egy kültéri egységből állnak – ez a két részük. Nem hiába olyan népszerűek, számos előnyt kínálnak ugyanis más típusokkal szemben.

Először is, a kétrészes kílmák telepítéséhez csupán egyetlen egy lyukat kell fúrni a falon, ahol a két egység közötti csővezeték kerül majd átvezetésre. Mindemellett precízen szabályozható velük az adott helység hőmérséklete, és még fűtésre is alkalmazhatók. A kétrészes klímák továbbá meglehetősen hatékonyak is fogyasztás szempontjából.

Összességében ez a legjobb választás a legtöbb otthonba!

Központi légkondicionáló-rendszerek

A központi légkondicionálás az újabb építésű, modern otthonok trendje. Ez első sorban annak köszönhető, hogy a levegő mozgatásához használt csővezetékeket a falakba kell beépíteni, ami sokkal körülményesebb feladat, ha a falak már állnak.

Tény, hogy a központi klímák szintén nagyon energiatakarékosak, de telepítésük is nagyon drága mulatság. A központi légkondicionáló rendszereknek szintén szükségük van egy kültéri egységre a működéshez.

Ez a megoldás csak azoknak ajánlott, akik számára az ár nem szempont.

Hordozható légkondicionálók

A hordozható klímák kényelmes alternatívák a méretesebb rendszerek helyett, és kiválóan alkalmasak egy kisebb helység lehűtésére. Habár ezek nem olyan hatékonyak, mint egy fix központi vagy kétrészes klímarendszer, remek megoldások azoknak, akik rendszeresen költöznek.

A hordozható légkondicionálóknak általában stílusosabb megjelenése van, ami többféle otthon designjába is illeszkedjenek. Ezeknek az egységeknek kerekeik is vannak, hogy könnyedén lehessen mozgatni őket, akár egyik szobából a másikba, ha éppen ott van rájuk szükség.

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}