Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Hogyan változik szeptembertől a kártyás fizetés? Minden amit a változásokról tudni érdemes!

Szeptember 14-től az Európai Uniós PSD2 szabályoknak megfelelően változnak a bankkártyás fizetésekre vonatkozó szabályok: a szigorítások a fizetések és a kártyahasználat biztonságát növelik. Bár a PSD2 új lehetőséget nyit a pénzel kapcsolatos szolgáltatások piacán, és leginkább a bankok számára jelent szükséges változtatásokat, van néhány dolog, ami mindenkit érint akinek van bankszámlája vagy bankkártyája - ez utóbbiakat vesszük most sorra. 

Érintéses bankkártyás fizetés

érintéses kártyás fizetések esetében jelenleg az 5000 forint alatti tranzakcióknál nem szükséges a PIN-kód megadása, mely kényelmesebbé, de sokak szerint egyben biztonságtalanná is teszi a kártyás vásárlást. Ezért szeptember 14-től a bankok vagy minden ötödik fizetésnél, vagy 150 eurónyi összesített költésnél kérni fogják a PIN-kódos megerősítést.

Online bankkártyás fizetés

Jelenleg a bankkártyás fizetések közül a leginkább megkérőjelezett biztonsági fokkal rendelkező fizetési mód az internetes fizetés. Ez nem is csoda, hiszen jelenleg egy ellopott / talált bankkártyával annyit költhetnek ismeretlenek, amennyit csak akarnak, hiszen minden adat megtalálható a bankkártyán. Ugyan így csaló fizetőoldalakon át begyűjtött adatokkal is könnyen vissza lehet élni, mivel a kártya tulajdonosa már csak a fizetés megtörténte után értesül a kéretlen vásárlásról.


A Revolutnál a telefonunkra kapott értesítésben kell jóváhagyni a tranzakciót

Így aztán nem csoda, hogy ebben jelentős változást hoz 2019. szeptember 14-től a PSD2 részeként bevezetésre kerülő erős ügyfélhitelesítési (SCA) szabályozás, melynek célja, hogy növelje a pénzügyi rendszer biztonságát.

A módosítások lényege, hogy ezek után csak két faktoros hitelesítés mellett lesz lehetséges az Európai Unión belüli online fizetés: az az a bankkártyán szereplő adatok megadása után még egy második hitelesítési forma is szükségessé válik: a fizetőoldal a kártyaadatok bekérése és ellenőrzése után a bankunk oldalára fog minket navigálni, ahol jellemzően vagy egy SMS-ben elküldött kódot kell majd megadnunk, vagy egy telefonra érkező értesítésben jóvá kell majd hagynunk a tranzakciót.


Az OTP Banknál, mint a legtöbb hazai banknál egy telefonszámot kell megadnunk, melyre SMS-ben küldenek egy egyszer használatos kódot.

Az OTP arra figyelmeztet, hogy szeptember 14-től csak azok a kártyák használhatóak internetes fizetésre, amelyeknél az Internetes biztonsági kód (3D Secure Code) lehetőség aktiválva van. Bár a szolgáltatás néhány pénzintézetnél - jellemzően az új fintech cégeknél, mint amilyen a Revolut vagy a TransferWise - automatikusan aktiválásra kerül, ennek ellenére érdemes ellenőrizni a kártyáink beállításait, mivel a hazai bankok többségénél az ügyfélnek kell a szolgáltatást igényelnie. Akiknek a kártyája szeptember 14-e után sem lesz internetes biztonsági kóddal védett, azok nem fogják majd tudni internetes vásárlásra használni azt. 

Az Internetes biztonsági kód mellett a legtöbb helyen beállítható egy vásárlási limit, aminek segítségével megadható, hogy naponta legfeljebb mennyi pénz költhető el a bankkártyával az interneten át. Ezenfelül a külföldi használat területi korlátozásával megszabható, hogy a kártyabirtokos hol használhatja az kártyát: csak Magyarországon vagy egész Európában, esetleg az egész világon.


A TransferWise minden alkalommal rákérdez, hogyan kérjük a biztonsági kódunkat.

A Barion az MTI-hez eljuttatott közleményében megemlíti, hogy szeptember 14-ét követően a fizetőoldalak közül is kizárólag csak azok a pénzügyi szolgáltatók folytathatják tevékenységüket, melyek mindenben megfelelnek a direktíva előírásainak. Az online fizetési szolgáltatók közül Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként a Barion kapta meg két nagy nemzetközi kártyatársaságtól, a Visától és Mastercardtól a megfelelőségi tanúsítványt.


A logók, amiket a kártyaelfogadó oldalakon keresni kell: MasterCard SecureCode és Verified by Visa

Ennek megfelelően az Európai Uniós pénzintézet ügyfelei az Unión belüli internetes fizetésnél minden esetben találkozniuk kell majd a 2 faktoros hitelesítéssel. Kivétel csak bizonyos esetekre vonatkozik, például ha alacsony összegű tranzakcióról van szó, illetve, ha a kártyakibocsátó bank biztonsági szempontjai alapján megbízhatónak tartja a tranzakciót. Ennek leggyakoribb példája minden bizonnyal a havi díjas szolgáltatások levonásai lesznek, melyeket a rendszeres tranzakciók miatt a fizetési rendszerek biztonságosnak fognak megítélni.

Európai Unión kívüli fizetési oldalak számára azonban nem kötelező a biztonsági kód használata, arra csak abban az esetben lesz szükség, ha a külföldi fizetési oldal is támogatja a megoldást. 

Hol találok információkat az internetes biztonsági kód beállításáról?

A könnyebb beállíthatóság végett összeszedtük a legnagyobb magyar bankok beállításról szóló oldalait.

OTP Bank
Lépjen be az internetbankba, majd a Bankszámla menüponton belül válassza a Betéti kártyák, hitelkártyák opciót.
Ezután válassza a Bankkártya adatok lekérdezése és módosítása menüpontot, és a megjelenő bankkártyái közül válassza ki azt, amihez be szeretné állítani az internetes biztonsági kód szolgáltatást.

K&H Bank
A regisztráció az alábbi útvonalon elérhető: számlák, bankkártyák / bankkártyakezelés, limitmódosítás / bankkártya kiválasztása / limitmódosítás / Internetes biztonsági kód szolgáltatás beállításai. A regisztráció a K&H TeleCenterén keresztül is végrehajtható.

CIB Bank
A szolgáltatás automatikusan aktiválásra került.
Ha rendelkezett CIB Bank Mobilalkalmazással, abban az esetben az Internetes vásárlást megerősítő kódot Okos értesítésben (mobilalkalmazás push üzenete) fogja megkapni, ha nem rendelkezett CIB Bank Mobilalkalmazással ezt a dátumot megelőzően, akkor a CIB Kártyafigyelő szolgáltatásában rögzített mobiltelefonszámra érkezik a kód SMS-ben, ha sem Mobilalkalmazással, sem Kártyafigyelő szolgáltatással nem rendelkezett, akkor a szerződésben megadott értesítési mobiltelefonszámra érkezik a kód.

Erste Bank
Az Internetes Vásárlás Ellenőrző SMS kód szolgáltatást igényelheti bármely Erste bankfiókban, valamint TeleBankon keresztül.

Raiffeisen Bank

Unicredit Bank
Az aktiválásra fiókhálózatunkban vagy Telefonbankon keresztül munkatársaink segítségével van lehetőség.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}