Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Bemutatkozik a GNOME 3.28: „Chongqing”

A GNOME 3.28 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javítást és továbbfejlesztést. A kiadás összesen 25832 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 838 közreműködő készített.

A 3.28 a „Chongqing” nevet kapta az idei GNOME.Asia 2017 szervezőcsapat elismeréséül. A GNOME.Asia a GNOME hivatalos éves konferenciája Ázsiában, amelyet csak a helyi önkéntesek kemény munkájának köszönhetően volt lehetséges megrendezni. Az idei eseményt Kínában, Csungkingben tartották. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki hozzájárult a sikeréhez.

Válassza ki a kedvenceit

A GNOME 3.28 két új funkcióval teszi egyszerűbbé azon dolgok követését, amelyek fontosak Önnek. A Fájlokban mostantól lehetséges fájlokat és mappákat csillagozni. Miután hozzáadásra kerültek, a csillagozott elemek egyszerűen megtekinthetők egy különleges helyen, amelyet az oldalsávról lehet megnyitni.

A kedvencek a Névjegyek alkalmazáshoz is hozzáadásra kerültek, ahol azok a partnerlista tetejéhez rögzítve jelennek meg — nagyszerű azon partnereknél, akikhez gyakran visszatér.

Személyes szervezés fejlesztések

A személyes szervezésben segítő GNOME alkalmazások tökéletesítve lettek a 3.28-nál. Ezek a fejlesztések a következők:

 • Az Órák alkalmazásban mostantól lehetőség van az UTC időzóna hozzáadására a világidőkhöz.
 • A Névjegyek alkalmazás mostantól lehetővé teszi a vezetéknév vagy a keresztnév szerinti rendezést. Kapott egy új gyorsbillentyű ablakot is, és számos felhasználói felület fejlesztést.
 • A Naptárban lévő havi nézet továbbfejlesztésre került. Az események oly módon vannak megjelentve, hogy egyszerű legyen olvasni, és mostantól lehetőség van azon cellák zökkenőmentes bővítésére, amelyekből kilógnak az események.
 • Időjárási információk is hozzáadásra kerültek a Naptár alkalmazáshoz, így mostantól lehetőség van az előrejelzés megtekintésére az események mellett.
 • A Tennivalók egy frissített feladatnézet megjelenést kapott, amely egyszerűvé teszi a feladatok átrendezését fogd és vidd módon. A Todoist integráció is továbbfejlesztésre került. 

További gyönyörű dolgok

A GNOME 3.28 további gyönyörű dolgokkal érkezik! Először is a legjelentősebb a GNOME alapértelmezett felületi betűkészlete (Cantarell néven) átesett egy jelentős frissítésen. Fejlődtek a karakteralakok és térközök, azért hogy a szöveg olvashatóbb és vonzóbb megjelenésű legyen. Számos új vastagítás lett hozzáadva — vékony és extra vastag — az olyan felületek előállításához használhatóan, amelyek mind modern kinézetűek, mind gyönyörűek.

Az egyéb gyönyörű dolgok közé tartozik a GNOME háttérképek gyűjteménye, amely frissítve lett fényképek nagyszerű kollekcióját és profilképek gyűjteményét tartalmazva, amelyek teljes frissítésen estek át a választható lenyűgöző megjelenésű új képekkel.

Új Gépek funkciók

A Gépek, a GNOME távoli és virtuális gépekhez használható alkalmazása számos új funkciót és továbbfejlesztést kapott a GNOME 3.28-nál. Egy fontos új funkció az operációs rendszerek automatikus letöltése közvetlenül az új gép segédből. Egy virtuális gép létrehozásához mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a használni kívánt operációs rendszert, és a Gépek elvégzi a többit.

A Gépek új verziója egyszerűvé teszi a fájlok átvitelét az ön számítógépe és a virtuális gépek között. A fájlok átviteléhez használhat fogd és vidd módszert a fájloknak a Gépek ablakára való húzásával, vagy válassza ki a Fájlok küldése lehetőséget, és jelölje ki az átvinni kívánt fájlokat egy fájlválasztó használatával. Mindkét esetben a Gépek visszajelzést ad a fájlok átvitelének folyamatáról, így tudni fogja, hogy mennyi időt vesz igénybe, valamint mikor fejeződik be. 

Média és szórakozási funkciók

A médiakezelés és a szórakozás jobb lett a GNOME 3.28-ban. A változtatások nagy része a Fényképek alkalmazásban van. Kapott egy új, importálás eszközről funkciót, amely egyszerűvé teszi az olyan cserélhető eszközökről történő fényképhozzáadást a gyűjteményhez, mint például az SD-kártyák vagy USB-meghajtók. Ez a funkció automatikusan felismeri azokat az eszközöket, amelyek új képeket tartalmaznak, és lehetővé teszi az új képek albumokba történő szervezését is importáláskor. A Fényképek további fejlesztései közé tartozik az árnyékok és kiemelések új szerkesztőeszköze, valamint teljesítményjavítások és érkeztek.

További média és szórakozási fejlesztések a következők:

 • A Videók mostantól képes lejátszani az MJPEG fájlokat.
 • A Zene alkalmazásban mostantól lehetőség van a lejátszólisták átrendezésére fogd és vidd módszer használatával.
 • A Játékok, a GNOME konzolos és játéktermi régi játékokhoz készült alkalmazása kapott egy új CRT videoszűrőt, amely olyan látható megjelenítést kölcsönöz a játékoknak, mintha egy régimódi TV-n játszanák. Emellett a játékvezérlő rezgése is működni fog sok esetben.

Teljesen új képernyő-billentyűzet

A GNOME képernyő-billentyűzetét teljesen újraírták a 3.28-hoz, és ezt sokkal egyszerűbb használni mint a korábbi verziót. Az új billentyűzet automatikusan bekapcsol, amikor szövegmező kerül kijelölésre, és a nézet el lesz tolva, hogy biztosítsa a szövegdoboz láthatóságát gépelés közben. Különféle elrendezések támogatottak a különböző területi beállításoknál. 

Ismerkedés a Használattal

A Használat egy új GNOME alkalmazás, amely a 3.28-ban került bevezetésre technológiai előzetesként. Az új alkalmazást úgy tervezték, hogy egyszerűvé tegye a teljesítmény- és kapacitásproblémák megállapítását és megoldását. A kezdeti verzió a processzor- és memóriafogyasztás vizsgálatának funkcióját tartalmazza. A problémás területek kiemelésre kerülnek, gyorsan és egyszerűen azonosíthatóvá téve a problémák forrását.

A Használat előzetese lehetővé teszi a lemezhasználat vizsgálatát is. Ennek felülete kiemeli a lemezhasználat gyakori forrásait, amelyet törölni lehet, mint például a Kukát és az átmeneti fájlokat.

További Használat funkciók vannak tervbe véve a jövőben, beleértve a hálózat, az energiaellátás és az adathasználat megvizsgálásának képességét is.

Bővített eszköztámogatás

A legújabb GNOME kiadás bővített eszköztámogatással érkezik. A legjelentősebb ezek közül, hogy a GNOME 3.28 integrált Thunderbolt 3 kapcsolódási támogatással érkezik. Ez tartalmaz biztonsági ellenőrzéseket is, amelyet azért terveztek, hogy megakadályozza az adatlopást a nem felhatalmazott Thunderbolt 3 kapcsolatokon keresztül. Visszajelzés is megjelenik a felső sávban, jelezve ha a Thunderbolt 3 aktív, és ha egy kapcsolat kiépült.

Az egyéb eszközfejlesztések a következők:

 • Az összes érintőtábla mostantól alapértelmezetten gesztust használ a másodlagos kattintáshoz (az egér jobb gombjával történő kattintás egyenértékeséhez). A gesztus használatához tartsa az egyik ujját az érintőtáblához érintve, és koppintson egy másik ujjal. Sok esetben ez helyettesíti az érintőtábla koppintási területét alapértelmezett másodlagos kattintási módszerként. A két viselkedés közötti választás elérhető a Finomhangolás alkalmazásban.
 • Mostantól megjelennek a kapcsolódott alacsony energiájú (LE) Bluetooth eszközök energiaszintjével kapcsolatos információk. Ezen eszközök akkumulátorszintje is megjelenik most már az Energia beállításban, és értesítés fogja figyelmeztetni, ha alacsony energiával futnak.

És ez még nem minden…

Szokás szerint sok más egyéb kisebb fejlesztés is található ebben a GNOME kiadásban. Álljon itt néhány ezek közül:

 • A Szoftverekben lévő alkalmazás-kategóriák új kinézetet kaptak, és lehetővé teszik az alkalmazások rendezését értékelés vagy név szerint.
 • Szintén a Szoftverek alkalmazásban a Szoftverforrások párbeszédablakot továbbfejlesztették és átnevezték Szoftvertárolókra. Az új verzió a szoftvertárolók megbízhatóbb és átlátható nézetét biztosítja. Lehetővé teszi mindegyikük engedélyezését, letiltását és eltávolítását is.
 • A Betűkészletek, a GNOME betűkészlet-megjelenítője mostantól lehetővé teszi a rendszeren lévő minden egyes betűkészlettel kapcsolatos további információk megtekintését, beleértve a stílust, a verziót, a szerzői jogi megjegyzést és az elrendezési funkciókat.
 • A változó betűkészletek olyan új típusú betűkészletek, amelyek lehetővé teszik a vastagítás automatikus beállítását, nem pedig az olyan előre meghatározott vastagítások használatát, mint például félkövér vagy extra vastag. A GNOME betűkészlet-választója mostantól támogatja ezeket a betűkészleteket, és lehetővé teszi a tulajdonságaik állítását, amikor kijelöl egy betűkészletet. A betűkészlet-választó kapott egy továbbfejlesztett listát is, és mostantól lehetővé teszi a név szerinti betűkészletre való keresést.
 • Amikor rákattint egy helyre a Térképen, akkor mostantól a hely egy fényképe jelenik meg, ha elérhető a Wikipédián.
 • A Terminál egy sor továbbfejlesztést kapott, beleértve egy újratervezett beállítások ablakot, amely egyesíti a korábban különálló Beállítások és Profilbeállítások ablakokat. Egyéb továbbfejlesztések között megtalálhatók a dupla, hullámos és színes aláhúzások támogatása, a villogó szöveg, valamint lehetőségek a sor- és betűköz megváltoztatásához.
 • A belorusz, horvát, cseh, görög, litván, lengyel, orosz és ukrán dátumok mostantól a helyes nyelvtani alakban jelennek meg.
 • A dconf-szerkesztő kapott néhány nagy változtatást, köztük a listák és a keresési eredmények új elrendezésével, valamint a motorháztető alatti műszaki továbbfejlesztésekkel.
 • Amikor a Beállításokat elindítják, akkor megjeleníti az utoljára megjelenített beállítások panelt, amely csökkenti a munka mennyiségét, ha gyakran változtatja ugyanazokat a beállításokat.
Oszd meg másokkal is:

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}