Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

A Western Digital merevlemez színek jelentései

Számos problémába ütközhetünk, amikor ki kell választanunk egy adott egységhez vagy számítógéphez a megfelelő merevlemezt. Ez általában a temérdek választéknak köszönhető. Mivel én a Western Digital merevlemezeit ajánlom (későbbi cikkben részletezem miértjét), így jelen esetben erről lesz szó. A WD különböző színekkel jelöli termékeit, megkülönböztetve azokat. Nem mindegy milyen merevlemezt vásárolunk egy adott komponensbe.

Nézzük, következő színek elérhetőek:

  • Blue (Kék)
  • Green (Zöld)
  • Black (Fekete)
  • Red (Piros)
  • Purple (Lila)
  • Gold (Arany)

Részletezzük

Western Digital Blue

Ezt a típusú merevlemezt használták régebben is számos PC-ben, akár elsődleges meghajtóként. Alapfeladatok ellátására tervezték otthoni felhasználóknak. A gyorsítótár mérete 64MB, illetve a nagyobb 3,5” meghajtónak 7200rpm, kisebb 2,5”-nak pedig 5400rpm a fordulata. 500GB-2TB tárolókapacitással kaphatóak hazánkban. Az 1TB 7200rpm 13.000 Forint, 2TB 7200rpm 19.000 Ft körüli áron elérhetők. Én személy szerint ezt a típusú merevlemezt csak és kizárólag otthoni felhasználásra ajánlom, tehát, ha nincs pénz komolyabb merevlemezre, akkor elsődlegesként vagy másodlagos tároló/játék meghajtónak. Adattárolása tökéletes, akár külső merevlemez házba is. Az adatírási és olvasási sebessége átlagos, tehát nem lassú, de nem is gyors. Másrészt 2TB fölött még nem láttam Blue szériát, így ha nagyobbat keresel, akkor más típus után kell nézelődnöd. 2 év garanciát kapunk a termékre.
Western Digital Green
Ez egy olyan „szín”, melyet sokan kedvelnek és nem hiába. A WD intellipower-nek köszönhetően, a merevlemez maga szabályozza a fordulatszámát használattól függően, így egész energiatakarékosnak mondható és csendes. A fordulatszám 3700-6500rpm közé tehető 64MB gyorsítótárral, tehát nem tartozik a gyors merevlemezek közé, de nem is arra találták ki. 1, 2,3 és 4TB kiszerelésben kaphatóak. Az ár jelenleg nagyon húzós, az 1TB 19500 forinttól, a 4TB pedig 47.000 forinttól lehet megvásárolni. A zöld színnel jelölt merevlemezeket csak és kizárólag adattárolásra ajánlom főként a sebességük miatt. Operációs rendszer elég nyögvenyelősen futna rajt. Külső merevlemeznek, fájlok (zene, film, sorozat, játéktelepítők, programok) tárolására. A garancia ennél is 2 év.

Western Digital Black

Megérkeztünk az egyik fenevadhoz. A fekete WD a gyors elérésben és sebességben fényeskedik. Számos tesztet lehet erről a típusról olvasni. 7200rpm fordulaton pörög, emellé 64MB-256MB –ig terjedő gyorsítótárazás párosul. 1,2,3,4,6 TB kiszerelésben kapható és ezeknek már borsosabb áruk van. Az 1TB 23.000 forinttól indul és onnan csak felfelé mennek az árak, ahogyan a terrabájtok nőnek. Ezt természetesen az árukeresőn nyomon lehet követni. Ami hátrány, hogy jóval hangosabb mint a Blue vagy Green, illetve nem energiatakarékos. A fekete szériát nagyobb adatmozgatásokra, írásra –olvasásra, azaz munkára találták ki. Én személy szerint ajánlom videófájlok vágására (mentés, helyben történő renderelés), játékokra (akár nagyobb játékok futtatására GTA 5, Forza Horizon 4, stb). Akár operációs rendszert is bátran telepíthetünk rá és használhatjuk. Rendkívül gyors. 5 év garanciát kapunk, ami szerintem már egész korrekt. Mondjuk ennyi pénzért minimum, nem?

Western Digital Red

Piros sokak számára ismerős lehet. Főleg NAS tárolónak használjuk, mivel energiatakarékos működéssel bírnak és ebben is van intellipower technológia, melynek köszönhetően a merevlemez adathasználattól (írás/olvasás) függően szabályozza a fordulatszámot. A gyorsítótár 64-256MB. Itthon 1-10TB –ig kaphatóak. Az 1TB 18.200 ft és onnantól felfelé. Ezt a típust 0-24h használatra tervezték, ezért tényleg NAS-ba és otthoni szerverekbe ajánljuk. 3 év garanciával kaphatjuk meg.

Western Digital Purple

A lilát egész napos használatra és apróbb folyamatos adat írásra, illetve olvasásra tervezték. Tehát magyarán kamerarendszerekhez, hangfelvételekhez, videófelvételekhez alkalmazzák. Az olvasás és írás lassú, 5400rpm fordulaton nem is csoda. 64MB a gyorsítótár. Ez a típusú merevlemez a kiegyensúlyozottságról „híres”, ami annyit jelent, hogy a folyamatos írás/olvasás a fő szempont a nap 24 órájában és ezt lehetőleg hiba nélkül végezze. Fő szerepe az egész napos megbízhatóság. 1-12TB –ig kaphatóak. 1TB 18.000 Forintról indul. 3 év garanciát kapunk.

Western Digital Gold

Az arany szín talán az egyik piacon kapható legbrutálabb merevlemez „típus”, legalábbis a Western Digital berkein belül. A gold-ot adatközpontokba szánták, de elérhető otthoni felhasználók számára is. Ha alaplapunk és kábelünk bírja a terhelést, akkor elég komoly sebességet tudunk vele elérni. Elsődleges rendszernek simán ajánljuk, ha erre fáj a fogad, játékokhoz megint jó választás, akár videóvágáshoz, írás-olvasási munkához. Az ára miatt megfontolandó, de ha jó minőségű, gyors és hosszú garanciaidővel rendelkező merevlemezt keresel, akkor talán az egyik legjobb választás. 1-12TB érthető el, 27.000 Forintos kezdő árral. Ez fixen 7200rpm fordulatos, illetve 128-256MB gyorsítótárral rendelkezik (igen az 1TB-os verzió is 128MB, 6TB-tól felfelé pedig 256MB). Ami még lényeges, hogy sokkal kisebb a meghibásodási ráta ennél a színnél és érdemes hozzátenni, hogy a Black-hez képest halkabb, mégis gyorsabb adatátvitellel rendelkezik, RED-hez képest pedig tartósabb). 5 év kiemelt garanciát adnak a termékhez.

Remélem ezzel a cikkel sikerül kiválasztanod a neked megfelelő Western Digital merevlemezt.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}