Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

A Telegram beleegyezett az oroszországi nyilvántartásba vételbe és a cégadat-szolgáltatásba

A felhasználókra vonatkozó adatokhoz való hozzáférést megtagadva egyezett bele az Oroszországban letiltással fenyegetett Telegram üzenetközvetítő szolgáltató a nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba - közölte Pavel Durov, a cég társalapítója szerdán az egykor szintén általa elindított VKontaktye orosz közösségi oldalon.

Az "orosz Zuckerbergként" is emlegetett Durov szerint a Telegramot blokkolással fenyegető tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője, Alekszandr Zsarov lemondott a Telegram-felhasználók magánlevelezéséhez való hozzáférés lehetőségéről, és csak a törvény betartását és a cégadatok közlését várja el.

A Telegram alapítója rámutatott, hogy a Telegram Messenger LLP adatai, beleértve a terrorfenyegetés bejelentésére fenntartott e-mail-címet is - nyilvános forrásból hozzáférhetőek. Durov ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetőek a magánszféra védelmével és a cég adatvédelmi irányelveivel.

Durov ezzel gyakorlatilag megtagadta az Irina Jarovaja kormánypárti képviselőnőről elnevezett, tavaly elfogadott orosz terrorellenes törvény több rendelkezésének végrehajtását. A 32 éves dollármilliomos a jogszabályt "alkotmányellenesnek" és "műszakilag megvalósíthatatlannak" minősítette.

Pedig az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) röviddel a milliárdos döntésének meghozatala előtt, hétfőn közölte, hogy az áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák, valamint "külföldi kurátoraik" a Telegram segítségével kommunikáltak egymás között. Az FSZB rámutatott, hogy a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció a messengerek "totális alkalmazásával" zajlik, és

Oroszország területén a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű chatcsatornáit használják.
Durov szerdán leszögezte, hogy a Telegram ugyanolyan szinten fog együttműködni a Roszkomnadzorral, mint a többi ország szabályozó hatóságaival. Magyarázata szerint ezen a terrorizmust, a kábítószert, az erőszakot és a gyermekpornográfiát propagáló anyagok eltávolításáért folytatott közös munkát érti.
A Telegramnak világszerte 100 millió, Oroszországban 6 millió felhasználója van.

A 2006-ban elindított VKontaktye (VK) a maga több mint 430 millió regisztrált felhasználójával mára Európa legnagyobb közösségi oldalává nőtte ki magát. A kormánykritikus Dozsgy televízió híroldala szerint az alapító Durovot, aki a 2011-2012-es tüntetések idején nem volt hajlandó blokkolni az ellenzéki felhasználókat, a Kremlhez közeli befektetők sorozatosan kiszorították. Vezérigazgatói pozícióját 2014-ben veszítette el. A VKontaktye fölött az ellenőrzést tavaly teljes egészében az Aliser Uszmanov milliárdos által kontrollált Mail.ru vette át.

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}