Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

2017-ben több mint egymilliárd elektronikus tranzakció volt Magyarországon

Öt év alatt több mint 70 százalékkal, egymilliárd fölé nőtt az elektronikus tranzakciók száma Magyarországon - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten az MNB sajtótájékoztatóján.

A jegybank Fizetési rendszer jelentés (2018) című kiadványát bemutatva kiemelte: a kártyás vásárlások száma öt év alatt 150 százalékkal emelkedett, 2017-ben 620 millió volt.

Az átutalások száma 2012-höz képest 17 százalékkal bővült, tavaly mintegy 321,2 milliót ért el. A csoportos beszedések száma 13 százalékkal 72,6 millióra emelkedett - ismertette Bartha Lajos. Jelezte: naponta mintegy 6000 milliárd forintot ér el a pénzforgalom az országban, tavaly a magyar GDP összege 41-szer "fordult meg" a hazai magyar pénzügyi rendszerben.

Az átutalások 1,5 százalékkal nőttek 2016-hoz képest, a GDP-hez viszonyított arány elérte a 20 százalékot, ezzel Magyarország több más fejlett országot is megelőz. Elmondta: 25 százalékkal nőtt a POS-terminálok száma tavaly, az érintéses fizetés 65 százalékkal nőtt, az érintéses terminálok aránya meghaladta a 80 százalékot, ezen a területen nagyon jól áll Magyarország az Európai Unióban.  Kiemelte: 2017-ben a számlafizetések 44 százaléka már elektronikusan történt, 2017-ben is jelentős, 5 százalékpontos bővülés történt, ezen a téren kiemelkedőek a Magyar Posta által végrehajtott változtatások és a mobilfizetés bevezetése, ennek ellenére jelentős a lemaradás az EU átlaghoz képest.
Bartha Lajos szerint a forgalomhoz viszonyítva a kártyás visszaélések aránya csökkent, az ügyfelekre hárított károk 10 százaléka (72 millió forint) hárult a kártyabirtokosokra, a veszteségeket többségét a kártyakibocsátó pénzforgalmi szolgáltatók és az elfogadók viselték.

Bartha Lajos elmondta: a pénzforgalmi szolgáltatások árazása alapján az MNB számításai szerint 503 milliárd forint bevétele volt a pénzügyi szolgáltató szektornak. A legtöbb bevételt a számlavezetés során érték el, a banki bevételek 19 százaléka kötődik ehhez, az átutalások a bevételek 25 százalékát adták, a készpénzfelvételek után 12 százaléknyi bevétel keletkezett és a bankközi átutalások alapján ugyancsak 12 százalékot szedtek be a pénzintézetek - mondta el Bartha Lajos. Kiemelte: az elektronikus szolgáltatások további elterjedésében az egyik gond, hogy Magyarországon ezeknél a szolgáltatásoknál értékarányos díjak vannak, miközben más uniós országban csomagdíjakat számítanak fel.

Bartha Lajos kifejtette: tavaly 15 pénzügyi intézményt ellenőriztek, a vizsgált pénzforgalmi szolgáltatók működése megfelelő, azonban a hiányosságok miatt 75 millió forint bírságot szabott ki a jegybank. Rámutatott: a pénzügyi rendszerek megbízhatóan és hatékonyan működnek, a pénzügyi szolgáltatók megfelelő likviditást biztosítottak a fizetési forgalom biztosítására.

Oszd meg másokkal is:

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}