Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Statisztikák szerint, miért van több Androidos készülék?

Ezt a cikket már korábban is terveztem megírni, de most jött el a pillanat, hogy szót ejtsek arról is, hogy miért van több Androidos készülék forgalomba és az emberek kezében.

Még a statisztikákról is szót ejtek, melyeknek utánanéztek, hogyan is mérik, avagy vetik össze az arányokat.

A HWSW-n megjelent cikknek köszönhetően egyik félről sem kímélem magam, hisz „ők” a Windows Phone-t húzták le elég, szépen, de ha „használtsági” rátát nézzük, akkor koránt sem kell temetni a rendszert.

Miként készülnek ezek a statisztikák

A howtogeek.com weboldalon is szoktak lenni számos statisztikák és a telefonos statisztikával kapcsolatban is őket kérdeztük meg e-mailben.

Az összefoglaló válasz elég hosszúra sikeredett, de számba kell venni azt is, hogy rengeteg kérdést tettem fel ezzel kapcsolatban. Összességében:

Rengeteg statisztikával foglalkozó cég, a telefon aktiválásokat nézi. Tehát, ha vásárolnak egy telefont, tabletet vagy egy olyan eszközt, amin egy adott operációs rendszer található, melyet vizsgálnak, akkor azok adatokat továbbítanak a fejlesztőhöz. Természetesen erről én, személy szerint nem kaptam felvilágosítást, hogy milyen adatokat küldenek. Ezeket pedig a fejlesztő továbbítja partnereinek, tehát akik a statisztikákat készítik, majd az adatokat összevetik egy táblázatban (excel) és a megkapott diagramot, képernyőmentéssel és kiegészített szöveggel hozzák nyilvánosságra, de vannak olyan oldalak is, ahol nem egy képernyőképpel, hanem egyedi grafikával oldják meg.

Sokszor cseréljük készülékünket, de miért?

Facebook-on 5-5-5-1 (16) embert kérdeztem meg ezzel kapcsolatban, hogy vajon ők miért váltják le telefonjukat, pár hónap vagy hét elteltével. A válaszok igen érdekesre sikeredtek.

Kérdés: Milyen rendszerességgel váltod a telefonod és miért?

 

Android tábora

 • 3-4 havonta. Nagyon megszeretem a telefonjaimat, de mindig vevő vagyok valami újabbra.
 • Havi szinten. Ismerőseim sokszor váltanak, igazából, hogy minél jobb telefonjuk legyen. Mi mindig Samsungot veszünk.
 • Fél évente. Olcsóbb készülékekért vagyok oda, Navon, Sony. Nekem csak telefonálásra kell, de ez idő elteltével sajnos hibák jönnek elő a legtöbb készülékben.
 • Amikor megtetszik egy. Egy nagyobb tech lapnál dolgozok, így napi szinten jön egy újabb, leginkább Androidos készülék a házba, így nagy teret kapok a telefon készülékek terén. Vásárolni magamnak havi rendszerességgel szoktam.
 • Véletlenszerűen, amikor éppen kedvem van egy másik telefont vásárolni. Nem tudom, egyszerűen az üzletben megtetszik egy telefon, akkor meg kell, vásároljam.

 

iOS tábora

 • 3 éve nem cseréltem. Használtam vásároltam akkoriban egy iPhone 3GS-t. Teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, bár nem ártana egy újabbra cserélni.
 • Minden szériára vevő vagyok. Évi szinten cserélem az iPhone-om egy újabb szériára, de amit használtam eddig sosem adom el, mert egyszerűen kellenek azok is.
 • 2012-ben vásároltam, de most tervezek újat venni. 4s-em van, akkoriban azért vettem, mert ismerőseimnek is ilyen volt és tetszett nekik.
 • Amikor van rá pénzem. Eddig problémám sosem volt egyik iPhone-ommal sem. Csak gyűjtögetek pénzt és mikor összejön annyi, hogy meg tudjam vásárolni az éppen aktuálisat, akkor veszem meg a következőt.
 • Évente. Nem találom olcsónak az iPhone-t, viszont nagyon jó telefon és haladni kell a korral.

 

Windows Phone tábora

 • Pár éve nem cseréltem. Lumia 800 telefonom van, nagyon bevált. Egyszerű és azt tudja, amit elvárok tőle. Egyelőre nem tervezem a cserét, de a közeljövőben egy középkategóriás nokiát, lehet, újból megcélzok.
 • 1 – 2 évente. Az alsó kategóriáért vagyok oda. A Lumia 520 megjelenésekor vásároltam egyet, most pedig Lumia 630-cal járom a várost.
 • Nem szoktam figyelembe venni. Egy Lumia 920 telefonom van. Nem tudok megválni tőle, viszont a Lumia 930 nagyon tetszett a boltban.
 • Fél évente néhány készülék. (korábbi Androidos válaszoló) Jó néhány Lumia-t kipróbálhattam már a tesztek során. Fél évente jelennek meg újabb Lumia telefonok, melyeket megjelenés előtt kézhez kapok egy német leányvállalattól. Használni nem szoktam.
 • 2-3 évente.  Nem szeretek sokszor váltani, csak telefonálásra kell, meg reggel ébresszen munkába menet előtt. Nekem elég ennyi.

 

Black Barry tábora

 • Nem rég vásároltam BlackBarry Z10 telefont. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Remélem pár évig így marad.

 

A válaszokat javítottam, mivel volt bennük pár helyesírási hiba.

 

Szubjektív

Ebből a pár válaszból nem lehetne egy nagy statisztikát készíteni, de nem is ez a cél. Elég nekünk ennyi is, mivel érezhetjük valamilyen szinten, hogy miért vásárolnak több Androidos telefont, miért mutat nagyobb mércét és miért is áll a Black Barry és Windows Phone piaci részesedése.

 

Csak az árakat nézzük és nem a teljesítményt.

Van, mikor az árát nézzük, van mikor a teljesítményt, van, hogy mindkettőt vagy egyiket sem, csak tetszik, és ez kell nekünk. Egy Androidos készülék egyelőre ár szempontjából mindig nyerő lehet sok ember számára, hisz pár tízezer forintért már lehet kapni egyet.

 

Szubjektív kettő

A választás mindenkinek a saját szívügye, akarata, de érdemes megkérdezni az ismerősöket, akik azért jobban értenek a dolgokhoz és több készülékkel is volt dolguk, tehát ezt rendszeren belül értem, mivel ők tudnak értelmesebb véleményt formálni.

Igazából mind a négy rendszer teljes mértékben használható, így egyik platformot sincs jogunk temetni és a rémhíreknek gyártani, hogy a Windows Phone vagy éppen a Black Berry meghal, satöbbi, mert ez nem igaz.

Bár ismerőseim közül egy olyat ismerek, aki Black Barry-t használ, mégis olyan mértékben meg van vele elégedve, hogy valószínűleg 1-2 éven belül nem fogja lecserélni.

Nos, a PR és egyéb felhúzott, túlspirázott cikknek ne higgyünk, egyszerűen menjünk be egy boltba (pl: MediaMarkt, Telekom) és próbáljuk ki a készülékeket vagy nézzünk interneten teszteket (pl: Tech2).

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}