Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

A Google behozta a többieket

A Google tegnap tartotta éves konferenciáját, az I/O-t. Sok mindent bemutattak, de kevés volt az igazi újdonság, a legtöbb dolgot már láthattuk más rendszerekbe, de legalább a Google is behozta a többieket, ő sincs nagy lemaradásban. Az előadás látványosan, de hang nélkül kezdődött, majd utána az első negyed órában egy kis statisztika jött, arról hogy milyen jó és népszerű a Google.

 

 

 

Ugorjunk, jön a Material Design, vagy is ez nem a Microsoft Metro-ja?? Ja nem, rendesen át lett dolgozva, mindenki meg tudja majd különböztetni, ha megakarja. Igazából a Design több részből is áll, hozzá tartozik a színes fejléc, a világ legegyszerűbb ikonjai - melyben az Android vezérlőgombjai is kiemelkedőek, - a kör alakú profilképek és a fehér háttér szürke betű, fekete cím. Valahogy így:

ismerkedjünk meg az Androiddal is. Windows Phone használóként nem tudom, mért volt olyan hosszú a névjegyeket bemutató rész. Igazi csempés gyorslista, lehet keresni - ez eddig nem így volt??

Túl sok szó volt a Microsoftról, most már tényleg egyedi ötletek jönnek a Googletól, például hogy az iOS stílusú kezdőképernyőre hogyan lehhet Google-s értesitéseket tenni:

Sikerült nekik! Viszont az alkalmazás-váltó tényleg egyedi. Hogy ki szerint illik a 3D-s lapozó a világ legegyszerűbb háromszögéhez, azt nem tudom, de azért nem olyan szörnyű az összkép.

Természetesen minden sokkal gyorsabb, és jobb, ez a helyzet az új Dalvik-ot leváltó ART futtatókörnyezettel is.

Nézzük a keresőt, természetesen Android alól. Hoppsz, újra Google-féle csempék. Talán okosabb is lett a kereső, de természetesen nem magyar nyelven, hanem Angolul ért meg bonyolultabb kérdéseket...

Vége az első egy órának, és az előadás áttér a különböző szközökön futó Android-okra. Kezdjük az okosórán futó rendszerrel, a Google Wear-al.

Megtudtuk hogy rövid üzenetek megjelenítésére jó - mindezt 5 percben, nem tudom, hogy sikerült nekik ilyen szöveget írni, de inkább nézzük az óra képességeit.

jobbra-balra és fel-le lehet új képernyőre váltani, vízszintesen az egybetartozó, függőlegesen meg a különböző információk között tudunk lapozni. Alap esetben az üzenetek a képernyő alsó felét használják csak ki, de szerencsére "fel lehet őket húzni". Bemutatták hogy milyen jó ezen nézni a receptet, bár nem tudom, próbálták-e már lisztes kézzel, a zenekejátszó - ami szintén csak a képernyő alsó részét haszálja ki - még ezen is túltesz: külön képernyőn vannak a vezérlőgombok... 

Talán majd az Autós rendszerüg tényleg jó lesz! Nézzük meg.

Ez a kép magáért beszél, ez sem fog újat mutatni, csak azt amit a konkurens cégek már bemutattak.

De azért az jó, hogy megjegyzi kedvenc céljainkat, és a zenelejátszó sem rossz. Emlitettem már, hogy ezekhez zért kell egy Androidos telefon? Hogy akkor mire jó az autóban található rendszer? nagyobb a képernyője, kb. enniyre.

Android TV jött ezután. az első rendszer a bemutatottak közül, amiben nem csak egyes funkciók, hanem az egész tetszik. Nézzük mit tud!

természetesen tudunk TV-t nézni, persze nem árt egy Androidos telefon a kezeléshez. 

Van egy szép menünk, és egy okos, Google keresőnk, alkalmazások, játékok... Kb. minden tévés rendszer tudja ezeket. Viszont a megjelenésében, az a második olyan rendszer, amit tényleg elviselnék a nappaliban (az Ubuntu TV volt az első, de ez most nem lényeges.)

Google chromecast hozza amit elvárunk tőle. Ez sem egy ronda rendszer, és iOS-al is vezérelhető. Szerintem már mindenki tudja mire jó, nem is mutatom be jobban, képekről minden újdonság kiderül.

ChromeOS - megint egy csomó új dolog, most éppen az Ubuntu ötleteire támaszkodva. Az Ubuntu for Android funkciói jönnek, annyi változtatással, hogy itt nem a telefonban van az asztali rendszer, csak szimplán szinkronizálnak egymással.

illetve futnak rajta az Androidos alkalmazások is. Biztos sokan akarnak mobil App-okat gépen használni, bár egy-két App tényleg hasznos lehet PC-n.

Az utolsó fél órába bepréseltek pár Webes alkalmazást is. A Gmailt hiába vártam, nem jött... 

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}