Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

HTTP-Szerverek

Mai cikkemben a webszerverek működéséről, ellátásáról lesz szó. 

Az első felmerülő kérdés: Mi a szerver? A szerver egy sokkal jobb teljesítményű számítógép, mely a hálózathoz kapcsolva IP-cím útján elérhetővé válnak a számítógép fájljai és eszközei az Interneten. Ebben a cikkben a HTTP-szerverekkel (webszerverekkel) foglalkozunk. 

A webszerver csak a szerveren található weblapok megjelenítését biztosítja HTTP-felületen. 

A szerveren található weblapokat IP-cím alapján lehet közzétenni az Interneten. Az IP-címhez való (al)domain-társítással nem szükséges mindig az IP-címet beírni a weboldal eléréséhez. Elég csak a(z) (al)domainnevet beírni.

A szerverek a nap 24 órájában szünet nélkül működnek. Ha szünetelnek is, az azt jelenti, hogy valami probléma ütközött a működésbe. Ilyenkor az interneten nem lesz elérhető a weboldal.

Egy szerverhez több weboldal is társítható. Ilyenkor természetesen egyik weboldal sem érhető el. 

Bizonyára már gondolhatod, hogy a szerver állandó működésével könnyen és gyorsan felmelegedhet. Ezért kell a szervereket állandóan hűteni is.

A szervernek kötelező, hogy olyan áramforráshoz legyen kapcsolva, amely ritkán szűnik meg és hogy stabil és gyors internetkapcsolattal rendelkezzenek. A biztonság kedvéért szükségünk lehet egy UPS-eszközre is, meg egy generátorra. Az UPS-eszköz kb. 10-15 percig biztosít még áramot áramszünet esetén, a dízeles generátor pedig a bele helyezett üzemanyag mértékétől függően biztosíthat elektromos áramot.

Minél távolabb helyezkedik el a szerver az oldalunkra látogató emberke otthonától, annál lassabb neki az oldal betöltése is. Például, a Facebook lassabban tölt be, mint az into.hu. Ez azzal magyarázható, hogy a Facebook szervere Amerikában, míg az into.hu szervere (Megacp) Németországban van. Így már világos, hogy melyik tölt be hamarabb.

Manapság túl drága saját szerveren működtetni weboldalunkat, ezért sokan (úgy mi is) tárhelyen tartják fenn oldalunkat.

Aki saját szerveren szeretné tárolni weboldalát, annak pénze kell legyen szerverre, légkondicionálóra, UPS-eszközre, generátorra (+üzemanyag), esetleg domainre, és ne felejtsük a villanyszámla és internet-számla számára fenntartott pénzösszeget. Aki ebbe belekezd, az sok pénzt kell, hogy félretegyen! 

bigblog profilképe
Sallai József @bigblog Egy srác akit nagyon érdekel a technológia, a fejlesztés és az alkotás.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}