Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Moduláris telefonok

Biztos vagyok benne, sokatokkal megesett már, hogy új készülék vásárlásakor a specifikációt, azaz hardvert nézegetve a paraméterek megfeleltek, ám ha nem egy csúcskategóriás eszközről volt szó, akkor bizony akadt benne olyan komponens, amelyet szívesen kicseréltünk vagy bővítettünk volna. Több gyártó ráérzett ennek fontosságára és úgy tűnik, hogy a legós készülékek hamarosan valósággá válnak és ha tetszik a népnek, akkor ez lehet a 2014 sikere.

 

Bevezetés

Persze az ötlet megvalósítása régóta várat magára, ám független kísérletek, sorra buktak el, általában a támogatás hiánya miatt. Viszont jött egy fordulat, megjelentek a közösségi finanszírozó oldalak és ez újraírta a dolgokat, így Kickstarteren rengetegen fel is figyeltek a Phonebloks nevű, cserélhető mobulokból álló okostelefonra.

Pár nap alatt sikerült annyi támogatást szerezniük, hogy tudják finanszírozni a készülék gyártásához szükséges összeget. Emellett az interneten hamar elterjedt eme ötlet és rengeteg embernek tetszik az ötlet, még nekem is.

 

2014-es siker lehet?

A népszerűségnek köszönhetően a Motorola rá is kapott a dologra, és ha minden igaz még most is ezen dolgoznak. 2013 októberében jelentették be, hogy Ara név alatt fog futni a gyártás és fejlesztés és előzetes információk alapján a Motorola(é) lehet az első, kereskedelmi forgalomba kerülő moduláris okostelefon. Természetesen kínába is eljutott hamar ez az információ és kisebb-nagyobb cégek kaptak rá az ötletre, ezt olvashattuk különböző magazinokban. Például hallhattunk a ZTE féle ECO Mobius -ról vagy éppen a Xiaomi Magic Cube telefonról is. Ezekről túl sok információnk nincs. Jelentek meg különböző, érdekes koncepciók, amelyek között a legtöbb kép arról tanúskodik, hogy a készülékek elemeit egy központi egységre kell felszerelni, így ezen lap mérete tudja majd meghatározni az építhető modulok számát.

 

Vagy mégsem?

Az elgondolás és a megvalósítás egyszerűnek és tökéletesnek tűnik, ám sajnos kérdéses, hogy ez az összeépítősdi mennyire lesz életképes, hisz kezdetekben ezek ára biztosan az egekben lesz,, főleg a kiegészítők, nem mindenki engedheti meg magának. Mint tudjuk, ha kevés fogyasztóval nem lehet életképes az adott termék. Az is visszahúzhat minket eleinte, hogy az első termék biztosan nem lesz annyira kiforrva mint a későbbiek. Igazából megjelenés után várhatunk pár évet, hogy emberi áron kapható legyen még Magyarországon is.

Lehet még egy óriási hátrány, ha a Phonebloks által ígért nyílt forráskódú hardver nem valósul meg, azaz a modulok nem lesznek gyártófüggetlenek, akkor az egész projekt értelmét veszíti és kialakulna rengeteg egymással nem kompatibilis megoldás. Hisz tudjuk például a Google milyen? Saját eszközöket használ mindenhez, így nem kizárt, hogy ők egy hasonló saját megoldással fognak, majd a későbbiekben előrukkolni.


Nézzük meg, egy kis videóban

 

Végszó

Minden tiszteletünk legós telefon megálmodójának, de várjuk ki a végét, hisz lehet kudarc, de lehet, hogy könnyedén újraszervezi a jelenlegi mobilos és tabletes iparágat és piaci erőviszonyokat.

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}