Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Észhez tért a Microsoft? Igen!

Tegnap elérhetővé váltak a Windows Server 2012 R2 előzetes verziók, amelyek 2014. január 15-ig érvényesek a megfelelő kóddal, amit kapunk hozzá.

A két Server változat külön-külön 3.8 GB, amely letölthető ISO-ként a kewix.hu weboldalunkról, korlátozások nélkül! A felhasználjhatósági időpontot vegyük figyelembe illetve, azt is, hogy ez egy előzetes, amit tesztként, visszajelzésekre várva adott ki a Microsoft. Éles, hosszú távú használatra nem ajánlott, arra még várnunk kell október végéig.

Nos a Windows Server 2012 R2 Preview-t felpakoltam a Windows 7-esem mellé tesztnek. A második napja vagyok alatta és meglepődésemre kellemes használni. Nincsenek béta bugok, amit eddig megszokhattunk és remélem a ma megjelenő Windows 8.1 Preview-el is hasonló tapaszlataim lesznek.

Azt vettem észre, hogy a Microsoft tényleg figyel a nagyközönségre tehát a visszajelzésekre, ez nem is csoda, hisz a Windows 8 nem sikeredett olyan szupira, mint ahogy azt annó elképzelték.

A használat során könnyen be tudtam konfigurálni a rendszert, illetve futnak az adott programok amik eddig Windows 8 alatt nem sikerült futtatni, mint például Counter Strike, Colin Mcrae Rally.. stb..

Természetesen a Windows Servert nem otthoni használatra találták ki, de már nagyon kíváncsi voltam eme rendszerre, hisz nincs a kettő között (Server R2 és 8.1) akkora különbség, csak maga a mechanizmusa.

Rengeteg dolgot vettem észre, elsőnek azt, hogy végre különválasztották a metro-t az asztaltól, tehát ha az adott fájlt asztalról futtatjuk, akkor asztali program indul és nem metro-sal szeretné megnyitni.

Végre van Metro átugrás, amit a tálca jobb klikk >> Properties >> Navigation fül alatt érünk el.

Pipáljuk ki a "Go to the desktop instead of Start when I sign in"-t. Lehetőségünk van az asztali háttérkép használata metro-nál, egy rendezett metro alkalmazások azaz Metro start menüt használni.

Véleményem szerint fantasztikus lett a rendszer, gyors, elérem a dolgokat, bár sok szoftvernél-programnál-játéknál, ez kevésbé lehet kényelmes és áttekinthető.

Az Internet Explorer 11 végre olyan amit kívántam, bár még mindig picit visszahúz a Chrome. Talán a betűk élesebbek, de nem arra fektették a hangsúlyt, hanem ott is a sebességre, ahogy a rendszernél.

Rengeteget javult az oldalak betöltési sebessége illetve a gyorsítótárazás, ezzel együtt a Microsoftnak nem volt elég a Windows 8 "felállási" ideje, a Windows Server 2012 R2 még gyorsabb, mint a végleges Server 2012, ami a szervergépen van itthon.

A charm bar végre pzicióhoz igazodik, tehát ha felülről lefele húzva szeretnénk elérni, akkor az összes ikon valamivel fejlebb igazodik, ha lentről felülre húzva szeretnénk elérni, akkor pedig lejebb igazodnak a menük, tehát így valamivel kényelmesebb az elérés.

A start menü kicsit hiányzik, így Windows 7-es mellett, mivel nekem csak a leállítás miatt kell. Szerintem a jobb klikkes, start gombos megoldás elég "trágya" lett, sok értelmét nem veszem, hisz ugyan annyit kell kattintanom/várnom, mintha charm bar-nál kapcsolnám ki.

"Dual" monitor alatt kicsit zavaró a start gomb, bár infók szerint végleges rendszerben kikapcsolható lesz. 

Még akkoriban a Windows 8 megjelenésekor nekiálltam egy kisebb  start menü megalkotásának, amit nem rég kezdtem el folytatni. Egészen jóra sikeredett, már csak az ikonok beolvasása van hátra. Amit várhattok, az nem egy mindenttudó start menü, viszont nem épül be a szolgáltatásokba, nem kell érte fizetni, nem lesz reklámos és nem zabálja majd az erősorrásokat.

Néhány kép:

1

2

3

4

5

 6

7

8

9

10

11

12

13

14

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}