Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Mi is az a MEGA?

Tegnap Kim Dotcom magyar idő szerint 19:00-kor megnyitotta az új fájlmegosztóját az úgynevezett MEGA -t. Korábban me.ga domain-en indult volna, viszont ezt elvették Kim-től. Regisztráció után 50GB tárhelyet kapunk, ami sokkal nagyobb a többi ismertebb fájlmegosztóhoz képest, mint például: dropbox, skydrive, box, adrive. Bár még béta , ezért előfordulhatnak kisebb vagy nagyobb gondok. Fontos, hogy https-el nyissuk meg az oldalt: https://mega.co.nz/ , mert sima http-vel nem tudjuk elérni. A https azt általában a webszerver és a böngészők közötti biztonságos kommunikáció megvalósítására használják (röviden: titkosított, védett oldal), de ebbe mennék bele mélyen.

Kim Dotcom - MEGA Keynote

Kim Dotcom 2048bites titkosítással próbálja meg megelőzni, hogy újból "börtönbe kerüljön". Természetesen a bejelentett linkeket megnézik és ha jogsértést tapasztalnak törlik, ahogy a Keynote-ban is elhangzik. Maga a kezdőoldal szép letisztult és átlátható. Viszont van egy apró bökkenő, a horvát nyelvet kell kiválasztanunk ahhoz, hogy magyar legyen.

1

A MEGA gombra kattintva kiválaszthatjuk feltöltendő fájljainkat. Ehhez nem szükséges a regisztráció. A regisztráció sem nehéz, egy nevet (lehet nick név), emailt, jelszót kell megadnunk és elfogadnunk a feltételeket. Ezután kapunk egy aktiváló linket email címünkre. Erre kattintsunk majd jelentkezzünk be!

Bejelentkezés után...

2

Minden darabja, funkciója kéznél van. Egy apróságot még elvárhatnánk tőle, az a linkek rövidítése, mert egy jó 60-100 karakteres linket kapunk! Egy megosztott linket (fájlt) akár saját mappánkba is tudjuk szinkronizálni, így nem kell külön letöltenünk. Várható a MEGA alkalmazás Android és iOS készülékekre is. Ezekről egyenlőre nem érhetjük el az oldalt.

3

Ha számunka kevés az 50GB tárhely vásárolhatunk Prémium csomagot, viszonylag olcsón.

4

Amit észrevettünk, tapasztaltunk:

Tegnap 19:00 -tól teljesen terhelt volt a szerver, viszont Kim Dotcom szerint csak 5%-os volt a terhelés. Én és ismerősöm sem nagyon tudott feltölteni 5-10 MB-os fájlt, néha még az oldal sem volt elérhető. Az első órában több mint 100ezren regisztráltak, így érhető, hogy eléggé terhelt volt a szerver, de még mindig azt vesszük észre, ez nem nagyon javult. Tévedés: Ez nem Megaupload. Kis mértékben hasonló, viszont a MEGA teljesen átdolgozott újragondolt, azaz a nulláról kezdték, így nem nevezhető Megaupload 2-nek sem! Több oldalon olvastam, hogy a titkosítás miatt a warez tartalmakat sem fogják, törölni. Hülyeség. (lásd, hallgasd: MEGA Keynote, cikk elején). Ha egy link alatt jogsértett fájlt találnak, azt bejelentik és célszerűen azt törlik felszólítás nélkül. A titkosításnak ehhez sok köze nincs!

Remélem ezzel a cikkel, sokaknak segítettem! :)

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}