Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Lehullt a lepel, hivatalos információk a Windows 8.1-ről!

Gondolom rengeteget hallottatok a Windows 8.1 megjelenése és az újdonságai felöl. Azért szeretném összeszedni, hogy mit is várhatunk az elkövetkezendő Június 26.-ai BUILD konferencián a Microsoft-tól.

Ingyenes, mint frissítés

Ezen szinte nincs mit csodálkozni, mivel a Microsoft a Windows 8-cal nem kicsit bukhatott az elmúlt évben, így megpróbálják egyensúlyozni ezt egy óriási frissítéscsomaggal, amit természetesen a Windows 8 felhasználók ingyen letölthetnek, telepíthetnek a Windows Update-ről és a Microsoft Store-ról!
A cég szerint elérhető lesz MSDN-en ISO-ként is, ez csak jót jelent, hisz biztosak vagyunk benn, hogy nem kell 1 óra és a torrent oldalakon fog "szaladgálni" a lemezképfájl.

Ez csak egy előzetes béta

A Redmondi cég a Build konferencia után a Public Preview verziót teszi elérhetővé, így ez sem mondható véglegesnek, ezértt előfordulhatnak kisebb-nagyobb bugok a frissítést követően.

"Hallgattunk a felhasználók visszajelzéseire"

Bár több mint 100 millió Windows 8 fogyott el eddig, de mégis tudjuk, hogy a rendszer fejlesztésekor szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a felhasználók visszajelzéseit. Így nem is csoda, ha sokan váltanak vagy a rendszer ellen vannak (utálják stb..). Most pedig az elmúlt hetekben, hónapokban hatalmas kommunikációs offenzívát indított a Microsoft, amelynek keretében a Windows 8.1-et úgy igyekszik beállítani, mint a felhasználói visszajelzésekre adott választ.
A megszokott 3 éves kiadásoktól most már eltér a Microsoft és nem követi a "hagyományos" módszert. A frissítéseket már nem Szervízcsomagnak nevezik, hanem alverzió számát (build) emelik. Például: 8.1, ha erre még dobnak frissítést akkor 8.2 következhet (mint sp2).
Azt meg kell említenem, hogy belső források szerint a Windows 8 több, mint 6 év munkája. Most pedig a Microsoftnak volt 7 hónapja a rendszert javítani és kiadni rá egy óriási frissítést. Egy ilyen fejlesztés évek munkája, de a redmondi cégnek lépnie kell, így biztos "belehúztak a munkába".

A Microsoft szerdia bejegyzésében szinte mindent leír a Windows 8.1-ről és ezt foglalom össze remélhetőleg röviden.

Start menü

Szerintem ez a legvitatottabb téma az utolsó pár évben. Van akinek kell, van akinek nem hiányzik. Most a Microsoft visszaszolgálja nekünk a Start gombot, ami majd a metro-ra navigál. Ezen felül beállíthatjuk, hogy a start menü megnyitásakor egyszerre egy rendezett metro-s app listára vigyen.

Modern UI

Testreszabhatóbb lesz mint elődje, a gépházban szinte minden beállítás megtalálható lesz, ami az asztali vezérlőpultban is megtalálható. Várhatóank és a képek láttán, egyedi háttérképeket állíthatunk be a Modern felületnek vagy megadhatjuk az asztal hátterét is.
Több méretben érhetők el a csempék és azok is kaptak egy állapotjelzőt (frissítés, letöltés, stb..).
Beállítható lesz, hogy az üdvözlőképernyő után egyszerre az asztallal találkozzunk és ne a Modern felülettel.

Mélyebb keresés?!

Hivatalos információk szerint a Windows 8.1-ben azaz Blue-ban sokkal komolyabb keresési lehetőségek tárulkoznak majd elénk. Tovább fejlesztett bing keresővel rukkol elő a Microsoft, ami beépül majd a Windows alapértelmezett keresőjébe. Ez azt jelenti, ha rákeresünk egy fájlra, akkor a bing fel fogja ajánlani a keresett szóra/szavakra/kifejezésekre mutató linkeket.
Szerintem ezzel a felhasználók agyát fogják húzni, legalábbis az enyémet, biztos, de remélem normálisan megoldják.

Bővített Modern alkalmazások és átláthatóbb Windows Store

Legfőképpen a megosztásra és az appok közötti együttműködésre koncentrált a Microsoft.
A teljes képernyős osztott nézet is terítékre került a fejlesztés során, így lehetőségünk egyszerre két appot kezelni fele-fele képernyőn, magyarul fogalmazva.
Ezzel már veri érintőképernyős készülékeken az Androidot és az iOS véleményem szerint. Az osztott képernyő egy nagyon jó lépés a Microsoft-tól!

1

 

Felhő alapú teljes integráció

A Microsoft tényleg nagyon mélyre akar ásni és még hatékonyabbá szeretné tenni a felhő alapú integrációt, tehát a SkyDrive felhő alapú tárhelyünkre sokkal egyszerűbben tudjuk majd szinkronizálni fájljainkat, asztalról és Modern felületről.

2

 

Véleményem

Biztos vagyok benne, hogy megjelenésekor letöltöm mint frissítést és tesztelem. Cikk is születni fog belőle, mivel kedvet kaptam hozzá a microsoft blog olvasása közben. Ha ilyen irányba haladnak, akkor tényleg összehozhatnak egy tökéletes rendszert, de ha újból kezdenek makacskodni, akkor viszont számíthatnak a bukásra. Nem kevesen pártoltak el ebben az egy évben, amit eddig a Microsoft leművelt,
Várjuk.. 2013 Június 26.

Nektek mi a véleményetek? Tesztelni fágjátok? netá inkább olvasgattok róla és addig nem próbáljátok ki míg meg nem győződtök a rendszer stabil működéséről, netán a hibáiról?

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}