Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Google I/O 2013 összegzés

Tegnap több mint 3,5 órán keresztül volt nézhető a Google I/O konferencia YouTube-on, illetve itt üzenőfalunkon. Most egy kis beszámolót írok róla, mivel vannak akik lemaradtak vagy nem értik miről volt szó.

Ha valaki szeretné látni az egészet, megnézheti videón:

 

Nos kezdjük a legelején. A kezdés előtt bő 1 órával vártam, viszont megdöbbentő volt, hogy mennyien nézték rajtam kívül. Látszik, hogy a Google az újja köré csavarja az embereket, mivel kiváncsiak vagyunk az adott termékeikre, bemutatóikra.

1

Magyar idő szerint 18:00 kor kezdődött a "műsor".

Először a Google+ Sign in-t mutatták be, ami lehetővé teszi azt hogy az adott alkalmazás letöltése és futtatása után egyszerre be legyünk jelentkezve. Ezzel is megkönnyítve dolgunkat.

 

3

A másdoik érdekesség a Google Play Game Services volt. Ezzel a szolgáltatással többjátékos funkciót is elérhetünk, így játszhatunk multiplayer-t.

5


Az előadás alatt akadt egy kis üzemzavar, probléma ami miatt nem sikerült ezt bemutatniuk, mivel először lefagyott a Google áruház, majd megszakadt a kapcsolat.

2

 

Majd az Android Studio bemutatása következett. Szépen összerakott IDE. Ezzel egyszerre lehet valős időben több nyelvet és layout-t megjeleníteni.
Az alkalmazást innen tölthetjük le!

Dev Console következett, amin megjelent jópár újdonság. A feltöltött apk mellé immár feltehetünk külön fordításokat .xml fájlban.

Következett egy érdekesebb dolog, a Google Play-ben való újdonságok. Új külsőt/designt fog kapni az asztali nézet, ami hasonlít az új Play app elrendezésre, kinézetre.

6

Emellett 13 országban teljesen elérhető a Music szolgáltatás is, ezért a szolgáltatásért havonta $9.99 kell fizetnünk és kedvünkre hallgathatjuk a zenéket illetve tölthetjük le azokat.

Majd bemutatták az áruházban induló új szolgáltatást a Google Book-ot (könyvet).

11

Következett egy kis statisztika a Google Chrome-ról. Számításuk szerint több mint 750 millió aktív felhasználó használja. A múlt évben körülbelül ennek a fele volt.

7

Ez még nem minden. WebComponent sem maradhatott ki. Multiwindow a chrome-ban, így több eszközről megnyitott chrome-ot alakíthatunk egy képernyőssé.

 

A takarékosságra is gondolt a Google, azon belül pedig a tömörítésre. Mégpedig a WebP-re. A WebP támogatja az animált és fix képek tömörítését kíváló minőségben, ezzel is tárhelyet spórolva illetve az SSD meghajtókat kímélve.

8

 

Letölthetővé vált a Hangouts! Letöltés

9

Videóhívásokat végezhetünk rajta, cseveghetünk ismerőseinkkel stb..
A felhasználó visszajelzések szerint elég gyenge alkalmazásra sikeredett rengeteg buggal és hibával.
A legtöbb panasz a mérete miatt született, hisz telepítés után körülbelül 25-30 mb tárhelyet foglal el telefonunkról, így gyengébb vagy régebbi készülékeken nehezen vagy egyáltalán nem használható az alkalmazás.

A Google Maps következett, ami nem volt valami nagy durranás. Útvonaltervezésen javítottak rengeteget, emiatt rengeteg adatot megadtudhatunk az útvonalról. 

10

 

Elérkezett a Google+ változásaink asztalterítékre való vázolása.

12

Korábban körülbelül 1 éve kapott új designt a Google+, tegnap pedig egy újabb design mutatkozott be, azután, hogy befejeződött a Google I/O 2013-as konferencia.
Első megnyitásra kicsit elképedtem, mivel rettentően Facebook és so.cl beütése van. Felül végre egy normális menüsort kaptunk, középen a tartalom rész, jobb oldalt pedig a hangouts.
Amit tudnunk kell, hogy az egyebekre kattintva átállíthatjuk egyoszloposra az elrendezést, így ha valakinek éppen nem tetszik a két vagy 3 oszlopos elrendezés nyugodtan visszaállíthatja.

Észrevettem, hogy egy új funkció is belépett a képeknél, mégpedig a képek javítása (automatikus, de kikapcsolható vagy manuálisan elvégezhető).

Annyit még tudnunk kell, hogy a visszajelzések szerint egyrészt a google+ jó irányba halad a designel kapcsolatban, másrészt pedig rossz irányba. Véleményem szerint érezhetően erőseb gép kell magához a böngészéshez, ez a túlzott javascript használatnak köszönhető, mivel szinte abból épül fel az egész közösségi oldal. 

Egynek viszont igazán örülhetünk, hogy a Google+ on sosem volt reklám és nem is lesz, ahogy annó a Google megígérte. Emellet azok az állítások, miszerint a Google+ kifogyóban van, hülyeség mivel napról napra egyre több bejegyzés születik és egyre többen regisztrálnak. Ebben nincs hiány ;)

Forrás: Google+ , Folyam.info -Dev, Intomedia.hu

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}