Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

SqlDBD – adatbázis-modellezés online

A modellezés célja az adatbázis megtervezése úgy, hogy az a lehető legjobban tükrözze az adott üzleti vállalkozás szerkezetét. Ezért a feladatért elsősorban az elemzők, illetve az adatbázis-fejlesztők felelősek, nagyrészt rajtuk múlik az eredményesség. A cél, hogy a modellezés során olyan szerkezet jöjjön létre, amely a lehető legrugalmasabb, legjobban bővíthető adatbázist adja – ennek az az előnye, hogy az esetleges változások ne okozzanak nagy zűrzavart a rendszerben. Az adatbázismodellek, avagy adatmodellek az információs rendszer dokumentációjához tartoznak, nélkülük az adatbázis fejlesztése nehézkes lenne, különösen akkor, ha olyan átfogó struktúráról beszélünk, amelyet egyszerre több ember működtet.

Hogyan lehet megtervezni az adatbázis struktúráját?

A legjobb módszer erre a feladatra egy jól megválasztott vizuális adatbázis-tervező program. Számos ilyen eszköz létezik a piacon, így érdemes alaposan átgondolni, milyen igények esetén melyiket célszerű választani. Minden attól függ, milyen adatbázisokat tervezünk. A modellezési programnak támogatnia kell azokat az adatbázisokat, amelyeken a szoftver fut, azokon az operációs rendszereken is illik működnie, amelyeket az adott vállalatnál használnak, valamint intuitívnak kell lennie, hogy kezelni tudják a programozók, az elemzők, de mindenki más is, akinek meg kell ismerkednie az adatbázis sajátosságaival.

SqlDBD – mit jelent ez?

Az SqlDBD egy intuitív SaaS alkalmazás, amit kifejezetten MySQL, MariaDB, PostgreSQL és SQL Server típusú adatbázisok modellezésére terveztek. A program nem igényel sem adatbázis-kapcsolatot, sem további alkalmazásokat, sem pedig számítógépre történő telepítést. A használathoz mindössze egy webes böngészőre van szükség. A SqlDBD egyszerre teszi lehetővé kis és nagy adatbázisok tervezését is.

Barátságos felhasználói felület

A felhasználói felületet úgy tervezték, hogy megkönnyítse az adatbázisok gyors tervezését és módosítását. A SqlDBD hasonló a tervezési programok többségéhez, vagyis rendelkezik eszközökkel új táblázatok beillesztésére a modellbe, valamint a kapcsolatok beállítására, de tartalmaz más, a munkához szükséges eszközöket is, például a nagyítást és a navigációt. A táblázatok és kapcsolatok szerkesztéséhez használhatja a rendelkezésre álló űrlapokat, illetve a legtöbb programozási környezetben ismert tulajdonságpaneleket.

Projektek importja és exportja

Az SqlDBD képes DDL parancsfájlok importálására. Ha már rendelkezik adatbázissal, és szeretné megszerezni a modelljét, csak generáljon egy SQL parancsfájlt annak felépítésével, majd importálja azt az SqlDBD fájlba. Az SqlDBD alkalmazásban bármikor exportálhat egy adatbázismodellt egy SQL, esetleg PNG/JPG/GIF grafikus fájlba, amelyet csatolhat a projekt elektronikus dokumentációjához.

Projektek megosztása

A program lehetővé teszi a csapatmunkát az adatbázismodellen keresztül. Ellentétben a konkurens megoldásokkal, amelyekben a csapatmunka a projekt minden érdekelt fél számára készült külön másolatán alapul, az SqlDBD-ben dolgozó felhasználók módosíthatják ugyanazt a modellt, miközben látják egymás változásait.

A változások összehasonlítása

Az SqlDBD lehetővé teszi a modellek egymást követő verzióinak elkészítését és a közöttük történt változások összehasonlítását. Lehetséges SQL frissítési parancsfájlok létrehozása is az adatbázisok folyamatos karbantartásához. És ez még nem minden, további lehetőségeket is rejt a program. Látogasson el a https://sqldbd.com webhelyre, hozzon létre egy fiókot, majd építsen adatbázis-modelleket a projektjeihez!

 

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}