Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Hódít a home office: otthonról is biztonságosan elérhető céges weboldalra van szükség

Alapjaiban változott meg az életünk 2020-ban a koronavírus-járvány miatt. Átalakultak a szokásaink, a viselkedésünk, de átalakultak a munkahelyek is. Egyre többen dolgoznak otthonról, home office-ban, az új helyzethez így alkalmazkodnia kell a cégeknek. Például egy olyan weboldallal, amely otthonról is biztonságosan elérhető a munkatársak által.

 

A céges weboldalak tervezésénél, meglévők esetében újragondolásánál eddig bevált sémát követett mindenki. Egy új honlap létrehozásakor a cél az volt, hogy trendi, felhasználóbarát felület jöjjön létre, amely megfelelően kiszolgálja a látogatókat, illetve praktikusan kezelhető legyen a cég érintett munkatársai számára. Utóbbihoz általában zárt rendszert használtak a vállalatok, amelyeket az ezzel összehangolt céges eszközökről lehetett elérni, többnyire az irodából. Ez a módszer azonban pillanatok alatt megdőlt, ahogy világszerte megjelent a koronavírus-járvány.

Egyre jelentősebb a kockázatot rejtő home office aránya

A haladó szellemű cégek korábban is alkalmazták a home office intézményét: megengedték vagy éppen utasításba adták munkatársaiknak, hogy időnként dolgozzanak otthonról. Erre a legtöbb esetben céges laptopok álltak a rendelkezésre, amelyek a megfelelő programokkal és védelmi rendszerekkel voltak felszerelve. A céges honlap úgy épült fel, hogy kockázatmentes hozzáférést engedélyezzen a kijelölt eszközök számára. A járvány, illetve a karanténok és egyéb korlátozások miatt viszont tömegesen maradtak otthonaikban az emberek, ugrásszerűen megnövelve a home office arányát egy cég életében. Amennyiben ezt eszközparkkal, valamint egy modernebb, a támadásoknak ellenálló honlappal nem követi le egy vállalkozás, hamar a kiberbűnözés áldozatává válhat.

Szakember kell a gyors és biztonságos céges honlaphoz

Nézzük a legegyszerűbb esetet, amikor a nulláról épül fel egy céges honlap. Ez a helyzet azért szerencsés, mert az új szemlélet szerint lehet kialakítani a felületet, az ismert körülményekhez alakítható a rendszer. Ha gyors és biztonságos eredményt szeretne egy vállalat, mindenképpen a munka kiszervezése a jó döntés, hiszen az erre specializálódott szakemberek követik a trendeket, ismerik a legújabb lehetőségeket, azaz képesek megalkotni a stabilan működő és biztonságos oldalt. Ha arra van igény, csak az alapot készítik el, az oldal tartalmi felépítését meghagyják a cégnek, de népszerűbb megoldás, amikor mindent egyben csinál meg egy informatikai szervezet. Ez a szakterülete az Ionosnak, az európai kis- és középvállalkozások legnagyobb hostingpartnerének, amely magas szinten foglalkozik weboldalépítéssel.

Bőven akad hibalehetőség

Ha kész az új honlap, vagy a meglévőt kell update-elni, érdemes átgondolni a biztonsági protokollt az újszerű helyzethez való alkalmazkodás jegyében. Sem adatot, sem időt, sem bevételt nem akar veszíteni egy vállalkozás, ezért kell komolyan venni a megváltozott körülményeket.

Milyen problémák adódhatnak? Például használhatatlan lesz a céges honlap otthonról, ha egy dolgozónak csigalassú az internete. Előfordulhat az is, hogy egyszerre nem enged be mindenkit a rendszer, mert csak korlátozott számú hozzáférést bír el. Gyakori hiba, hogy az otthon használ eszközön nincs víruskereső, licenszelt és frissített vírusirtó, amely megakadályozhatná a támadásokat. Ezek az eszközök hozzáférési pontot jelentenek az adathalász kísérletek során, azaz visszafordíthatatlan károkat idézhetnek elő.

Mindent meg kell tenni a problémák megelőzéséért

Egy céges honlap vagy rendszer biztonságossá tételéhez szükség van tartományvezérlőre, ami azonosítja a felhasználókat, valamint ellenőrzi a hozzáférési jogosultságukat. Fontos a leállás- és problémamentes működés feltételeinek megteremtése, ezt szolgálja a redundáns kialakítás. Elengedhetetlen a folyamatos biztonsági mentések készítése, ezek segítségével állítható vissza az eredeti állapot egy nagyobb probléma esetén. Ez már a kkv-szektor számára is fontos, hiszen egy adatvesztés hónapokkal vethet vissza egy céget. Beszédes adat, hogy a laptopok 15 százalékát ellopják vagy elrontják a munkavállalók, ez ráadásul még a vírushelyzet előtti információkon alapul. Azóta a még több eszköz még nagyobb bakizási esélyt jelent, azaz ki kell zárni minden hibalehetőséget a működés során. Ha a honlap tárhelye vagy a céges rendszer felhőalapú, az egyrészt jó, mert bármilyen okoseszközről elérhetővé válik, másrészt újabb problémaforrás. A hozzáférési jogosultságok beállítása ilyen esetben kulcskérdés.

Ahhoz, hogy az új körülmények között, a magasabb home office-arány figyelembe vételével is biztonságos céges honlap jöjjön létre, ajánlott a szakemberek alkalmazása, szakmai segítség igénybevétele. Arányaiban kis beruházás ez ahhoz képest, amilyen kárt elszenvedhet egy cég a lehetséges adatvesztések és kibertámadások által.

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}