Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni

Blogok

Tech

Tudomány

Kultúra

Szubjektív

Vissza
insider Battleground BLOG
2014.05.19 22:06
"Mit tud rólunk a Google? (forrás: origo.hu)"

Ha valaki vagy valamelyik feldolgozó algoritmus profilt kíván készíteni egy felhasználóról, bőséges információforrást használhat. A Google számon tartja, mit kerestünk, melyik oldalt nyitottuk meg, melyik weblapon mennyit időztünk, mire kattintottunk. Tudja az Android-tulajdonosok bankszámlaszámát, telefonszámát, az AdSense-, AdWords-használók számlázási információit. Figyelemmel követi, hogy kinek mit írtunk, az internetre feltöltött tartalmaink mennyire népszerűek, milyen csoportnak szólnak, milyen politikai beállítottságot tükröznek. A Google Drive asztali kliensének telepítése után megismeri, mi található a gépünkön, és hozzáférhet a feltöltött dokumentumok teljes tartalmához.
A Naptáron keresztül arra is rálát, hogyan néz ki a hetünk, hónapunk, androidos telefonunk pozíciója alapján pedig tudja, hogy merre járunk, hova szeretnénk eljutni, és honnan indultunk. Közösségi életünkbe szintén betekintést nyer. Tisztában van érdeklődési területeinkkel, tudja, miket nézünk a YouTube-on, és milyen problémákra keresünk válaszokat az internet különféle bugyraiban. Tudja, mikor vagyunk betegek, és milyen az általános egészségi állapotunk. Emellett a Google Talk-felhasználókat hang alapján is képes azonosítani. Rólunk készített profilja mellé pedig családunk és ismerőseink arcképét is társíthatja. A régi filmek FBI-ügynökeivel szemben a keresőóriásnak ráadásul a kukánkban sem kell turkálnia ahhoz, hogy megtudja, miket vásárolunk. Kereséseink és internetes közlekedésünk alapján pontos becsléseket végez, hogy mire költünk a boltokban, vagy mit kívánunk megszerezni egyes magánszemélyektől.

2014.05.20 15:42
Azért így belegondolva elég durva. Pár év múlva megmondja, hány m3 (köbméter) levegőt szívtam el egy nap?!
2014.05.20 15:50
Mért lenne durva?? Azt tudja, amit megadsz neki.... És mivel van keresési része is, ezért nagy eséllyel ezt a kommentet is hozzám fogja tudni társítani. Te is sokat tudsz másokról: into.hu-n regisztráltak megadják email címüket, sokan a lakhelyüket,  születési dátumukat is. A különbség annyi, hogy a Google-ra több ember regisztrál, és több szolgáltatását használják, így több emberről több adata van. De szerinted hányan férnek hozzá a teljes adatbázishoz?? És akik hozzáférnek, azokat érdekli, hogy hol voltál tegnap 8:32-kor?? // Rólam max. a Microsoft tudja a telefon miatt. Persze gondolom megtalálhat a Vodafone is. - érdekes még nem éltek a lehetőséggel. Image 
2014.05.20 16:44
Korábban volt felháborodás a Google Maps app miatt, mert helyadatokat küldött az egyik szerverük felé. Senki nem engedte, senki nem adta meg.
A keresés az egy dolog, viszont veszem a példám. Igen meg kell adni az email címet, de csak azért, hogy ne robotok regeljék szét az egészet. Aktiváló emailt meg nem küldetek, mert mindenki utálja, így kamu email-el is lehet regelni. IP-t sem mentem SQL-be, minek? Legyen mindenki anonim és érezzék magukat biztonságba.
Amit én látok: Látogatók száma, honnan jöttek, merre mentek és mit kerestek fel, melyik lapot nyitották meg és hányszor. Igazából mást nem nagyon tud mutatni a statisztika. 
2014.05.20 16:54
[blockquote]Korábban volt felháborodás a Google Maps app miatt[/blockquote]
sosem értettem, hogy valakinek mért probléma ez, mint előbb írtam, szerintem max. 8000 ember láthatja hogy hol vagyok, mire keresek, mit osztok meg. Ők is egy földrésszel arrébb vannak. Kit érdekel hogy tudják?? Ha pedig egy "ismerős" tudni akarja hogy hol vagy, még mindig egyszerűbb valakit utánam küldeni, mint a Google-tól ellopni. Ha pedig valamit nem akarsz megosztani másokkal, akkor azt net közelébe sem hozod. Ilyen egyszerű. 
Itt: Ha nem akarod, hogy a Google tudja hol voltál tegnap este, akkor mindenféle 21. századi eszköz nélkül mész oda. 
szerkesztve 2014.05.20 15:54-kor vmarci21 által
2014.05.20 16:55
*utánam Image 
2014.05.21 13:44
@vmarci21: de szerintem rólad is többet tud a net, mint amennyit meg akartál volna osztani vele...