Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Optikai internetszolgáltatást tesztel a Vodafone

Optikai vezetékes interneszolgáltatás kiépítését és tesztelését kezdte meg a Vodafone, mellyel mindhárom legnagyobb internetszolgáltatónak lesz lakossági FTTH hálózata.

A szolgáltató számára új technológia tesztelése már zajlik, Áporka településen élők vehetik igénybe az optikai hálózatot. Információink szerint az előfizetők optikai hálózathoz Nokia G-240W-J eszközt kapnak. Emellett a Vodafone a már eddig is több helyen használt hibrid optika-koax HFC hálózatát is fejleszti.

A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy a szolgáltató a ráckevei és ceglédi járásban hajt végre hálózatfejlesztési munkálatokat a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében.

Magyarország Kormánya a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célkitűzéseként vállalta, hogy minden háztartás számára elérhetővé teszi a legalább 30 Mbps sebességű interneteléréshez való hozzáférés lehetőségét, és a háztartások legalább 50 százalékában 100 Mbps-os internet-hozzáférést biztosítanak.  A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felmérte a magyar települések szélessávú piaci helyzetét és azonosította azokat a térségeket, településeket, ahol akkor nem állt rendelkezésre a 30 Mbps sebesség biztosításához szükséges hálózati infrastruktúra. A KIFÜ járásonként írt ki pályázatot, ahol előre meghatározott paraméterekkel várta a telekommunikációs cégek pályázatait.

A Vodafone Magyarország nyerte el a ráckevei és a ceglédi járásokban a Kifü által meghatározott településeken és háztartásokban a szélessávú internet fejlesztését, ahol így az elkövetkező időszakban közel 5 ezer új végponton teszik hozzáférhetővé a nagy sebességű szélessávú internetelérést a lakossági és üzleti előfizetők, iskolák és közigazgatási intézmények számára. Ráckeve járás 4 településén (Apaj, Áporka, Lórév, Dömsöd) GPON technológiával dolgoznak, melynek köszönhetően az 1 Gbps sebesség az indulástól elérhető lesz – Áporka településen kezdte meg a Vodafone hálózatuk tesztelési munkálatait. A további 7 ráckevei településen (Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetújfalu, Szigetszentmárton, Makád, Ráckeve, Kiskunlacháza) pedig HFC technológiával épül ki a hálózat, mellyel az induláskor 500 Mbit-es sebesség lesz elérhető, ami később szintén eléri majd az 1 Gbps sebességet. A ceglédi járás jelenleg nem lefedett háztartásaiban a Vodafone mobil technológiai fejlesztéssel biztosítja a szupergyors internet megjelenését.

A Vodafone szupergyors internete a GPON technológiával ellátott településeken 2021 júliusától, míg a HFC technológiával ellátottakon ősztől lesz elérhető. A Vodafone emellett az említett települések mindegyikén kiépít egy-egy nyilvános Wifi végpontot, hogy a térségben minél többen részesülhessenek a szupergyors internet kínálta lehetőségekből.

A szolgáltató kiemelte, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban már jelenleg is biztosítja az 1 Gigabit/szekundumos letöltési sebességet, és folyamatosan dolgozik azon, hogy további településeken is elérhetővé váljon.

 

Jelenleg legfőképpen a Telekomnak és a Diginek köszönhetően 1 millió 840 ezer háztartás számára érhető el optikai internetkapcsolat, mely megközelítőleg a háztartások 45%-át jelenti.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}